I nedjelja može biti idealan dan za rock'n'roll...

7.2.2017. @ 09:31 Siniša Miklaužić

Straight Mickey & The Boyz + Seine

Datum i vrijeme:nedjelja, 5.2.2017. 21:00
Mjesto održavanja:Zelena dvorana, Zabok
Cijena ulaznice: 0 Kn

Mnoge stvari se mogu kupiti novcem, ali malo alternativno sklonište usred Zagorja imena Zelena dvorana je neprocjenjiva.

U Zagorju se glazbena scena budi, nekoliko festivala je ozbiljno stasalo i čine sve važniji faktor u festivalskoj sezoni, dok klupske svirke i dalje nedostaje, barem u toj mjeri da možemo reći da netko konstantno radi program. Tu se svakako Zabok ističe s Regeneratorom i Zelenom dvoranom.

Tijekom nekoliko sezona, Zelena dvorana se isprofilirala kao prostor koji nudi najbolje što regionalna alternativna scena nudi danas plus pokoje zanimljivo strano gostovanje. Dio bendova su još neafirmirani, a dio već slobodno možemo nazvati zvijezdama. Bilo kako bilo, ulaz u novu sezonu ponudio je ponovno vrlo jake koncerte, baš kako su i stali prošle sezone.

Tko prati sceni, zna za bendove Seine i Straight Mickey and the Boyz. Prvospomenuti su aktualni pobjednici najvećeg regionalnog natjecanja demo bendova, a 'Miki i dečki' su najbolja stvar koja je došla iz Beograda nakon Repetitora. I kako propustiti jedan takav događaj?

Nedjeljna noć je bila kišna i maglovita, pa vožnja do Zelene dvorane nije bila pretjerano ugodna, ali ipak se poprilično društvo skupilo u Zelenoj. U najavi je bilo navedeno da će sve krenuti u 21h, te završiti do 23h, što se uz 'akademsku četvrt' i ostvarilo. Također je bilo napisano da i redoslijed bendova nije bitan, što je i točno, iako je organizator na kraju ispravno odlučio postavivši Seine prvi.

20170207-085233_img8957.jpg

Vlasta Popić se raspala ili je na dužem godišnjem, kako god to željeli zvati, pa je frontmen Ivan Šćapec odlučio reinkarnirati svoj projekt iz školskih dana. Pozvao je Dimitrija (Vlasta Popić, Radost!) i Boška (Straight Mickey and the Boyz) čime je Seine dobio novi impuls, pa ne čudi da su svojom energijom uspjeli postići to što su postigli u zadnjih cca. godinu dana.

Čekam njihov prvijenac, pa se ne želim pretjerano truditi preslušavati pjesme koje na kapaljku cure, posebno jer najavni singl "Šilo" smatram domaćim singlom 2016. godine. Upravo kroz taj singl se da i mnogo tog isčitati kako Seine zvuči i čemu teži. To je jedna vrsta dekonstrukcije osnovnih indie melodija vođenih akustičnom gitarom i iznimno karakterističnim vokalnim interpretacija. Tako pjesme dobivaju vrlo eksperimentalnu notu zbog svoje uvrnutosti, pa u konačnici dobivamo vrlo modernu zvučnu kulisu kakvu danas na sceni koriste mnogi inozemni izvođači.

20170207-085237_img8974.jpg

Ipak, Seine je naš, naše zlato... Upravo tim znalačkim spojem onog što se događa u inozemstvu s lokalnim pristupom, dobivamo koherentnu sliku mladog benda koji je spreman eruptirati svojom kreativom.

Šćapec ima vrlo karakterističan vokal, zvuči kao još nemutirani dječarac i to vam se može i ne mora sviđati. Ono što nudi Seine idealno mu odgovara, pa takvim vokalom dobivamo dimenziju više jer njegov glas ispada kao četvrti instrument koji pojačava cijeli dojam performansa.

Ako je Seine budućnost eksperimentalnijeg indieja, tad su Straight Mickey and the Boyz sve jača karika u garažnom rock'n'rollu ovih prostora. Imaju još mjesta za napredak, ali ne pretjeranog...

20170207-085245_img9047.jpg

Od njihovog prvijenca, prošlo je par godina, pa je jasno da uskoro možemo očekivati i njegov nastavak. Dok je debi "Straight Mickey and the Boyz" obilovao, u neku ruku, rock improvizacijama (posebno u vidu live svirki), tako nove pjesme idu direkt u glavu. Bez okolišanja, svakom novom pjesmom udaraju sve jače i jače.

Posljednji singl "Haos radi" vuče na ples, a njome su ujedno i otvorili koncert. Mislim da su njome kupili okupljene jer se odmah počelo cupkati i mrdati guzovima. S predzadnjim singlom "Dalek svet" su završili koncert, a ta pjesma zvuči toliko superiorno u live verziji da je možda i bolje preskočiti spot u kojem su ugostili sve moguće prijatelje sa scene.

Između posljednja dva singla, ugurali su mnoge pjesme iz svoje pjesmarice kojima je zajednički nazivnik - zabava, energija, humor i jebeno dobri rock'n'roll!

Kao i kod Seine, tako i Straight Mickey and the Boyz imaju karakterističnu vokalnu interpretaciju jer sva trojica pjevaju, ponekad u harmonijama, ponekad se isprepliću, ponekad naizmjenično... A ponekad natjeraju i publiku na gromoglasnu reakciju, iako je gotovo sigurno da dobar dio njih po prvi put čuje refren njihove pjesme.

20170207-085249_img9081.jpg

I tako, malo po malo, Straight Mickey and the Boyz nas uvode u svoj vrtuljak koji vrlo brzo postane uragan na kojeg ne možeš ostati ravnodušan. Trgaju se, daju sve od sebe i time uspijevaju prenijeti svu potrebnu emociju slušatelju ispred sebe. Ako tražite nešto beskompromisno, uz Repetitor, danas su svakako Straight Mickey and the Boyz najbolji bend koji dolaze iz Beograda.

Oba benda koja su svirala jučer u Zelenoj dvorani spadaju u sam vrh alternativne scene ovih prostora. Dok Seine intrigira svojom autentičnosti, Straight Mickey and the Boyz su populisti spremni na zabavu.

Je li nedjelja idealan dan za rock'n'roll? Uz dva ovakva benda, bilo koji dan je praznik za uši... Pa čak i nedjelja!

kraj

Siniša Miklaužić

Siniša Miklaužić indie rocker uvijek spreman za nešto zanimljivo.