12 najboljih pjesama za 50 godina wah pedale

11.1.2017. @ 16:00 Leonora Bedić

Otkako se pojavila električna gitara, glazbenici su istraživali načine kako proširiti njezine mogućnosti i kako dobiti 'novi zvuk'.

Jedan od prvih koji je eksperimentirao bio je Chet Atkins, ali tek su se sredinom šezdesetih stvorili temelji za wah pedalu koja će naraštajima budućih glazbenika itekako pomoći kod solaža ili za prepoznatljivi 'wacka-wacka' funky ritam.

20170110-103754_wah.jpg

Wah pedala je svakako jedan od najekspresivnijih efekata i dijelova opreme koje gitaristi posjeduju i koriste, a od glazbenika među prvima su je krenuli koristiti Jeff Beck, Jimi Hendrix, Frank Zappa i Eric Clapton.

Nakon njih prisvojili su je i ostali svjetski poznati gitaristi kao što su Slash, Joe Satriani, Steve Vai...

Osim toga, korištena je u raznovrsnim glazbenim pravcima, od rocka, R&B-a, funka, soula i metala. Samo neki od bendova koji su je uvrstili u svoju glazbenu aparaturu su Led Zeppelin, Black Sabbath, Metallica, Red Hot Chili Peppers, Guns N' Roses, Pearl Jam...

Sve je krenulo prije 50 godina, točnije u studenom 1966. kada se Bradley J. Plunkett igrao s pojačalima u studiju Warwick Electronics Inc./Thomas Organ Company. Na jedno je pojačalo spojio oscilator, a zatim izlazni signal s tog pojačala ukopčao u zvučnik.

Testirao je krug koji je tako stvorio i u tom su trenutku tehničari, među kojima su bili Bill Page i Del Casher, primijetili zanimljiv zvučni efekt.

Page je zasvirao saksofon kroz pojačalo, no kako se saksofon svira s obje ruke, sam glazbenik nije bio u mogućnosti vrtiti kotačić na pojačalu i namjestiti glasnoću kako je želio.

Netko se dosjetio kako bi s Voxovih klavijatura mogli 'posuditi' pedalu zaduženu za glasnoću, pa su prije pojačala saksofon provukli kroz pedalu i zasvirali.

Casher je zaključio da bi proizvedeni efekt više odgovarao električnoj gitari nego puhačkim instrumentima korištenim u jazz glazbi, pa je skupa s Plunkettom izradio prvi prototip prilagodivši ga frekvencijama i rasponu tonova električne gitare.

Isprva je bio fasciniran s upečatljivim dijelovima "Rhapsody in Blue", odnosno klasika Georgea Gershwina iz 1924., koji ga je poticao da takvo što primijeni i na električnu gitaru, u čemu je i uspio.

Upotreba ove pedale može se zapaziti u brojnim poznatim pjesmama, stoga smo odabrali njih 12 koje su nama najinteresantnije u moru pjesama s ovim efektom, nastalih u 50 godina...

12. Jeff Beck - I Ain't Superstitious

11. Guns N' Roses - Sweet Child O' Mine

10. Bob Marley & The Wailers – Exodus

9. Steve Miller Band - The Joker

8. Cream - White Room

7. Joe Satriani - Surfing with the Alien

6. Dire Straits – Money For Nothing

5. Led Zeppelin - No Quarter

4. Black Sabbath – Electric Funeral

3. Stevie Ray Vaughan - Telephone Song

2. Isaac Hayes - Theme From Shaft

1. Jimi Hendrix – Voodoo Child (Slight Return)

.

kraj

Leonora Bedić

Leonora Bedić Nothing to prove. Just a hellish rock'n'roll freak.