Potvrda ugleda i statusa regionalnog fenomena

27.12.2016. @ 09:48 Zoran Tučkar

Đorđe Balašević

Datum i vrijeme:ponedjeljak, 26.12.2016. 20:00
Mjesto održavanja:Arena, Zagreb
Cijena ulaznice: 160/180/200 Kn

Nije izdao novi album već 12 godina. Nosači zvuka s njegovim pjesmama se mogu kupiti s promjenjivim uspjehom – malo ih ima, malo nema, a nekih uglavnom nema.

Ne radi neke lude i nove aranžmane sa starim pjesmama. Pjesme mu nisu dio reklama, nema nekih fantastičnih videospotova, iako je prisutan na YouTubeu.

20161227-140253_balasevic.jpg

/ foto: Marino Zeljković

Pa ipak, Đorđe Balašević (kojeg zovu Đole) uredno drži koncerte na kojima bez većih problema i bez veće reklame okupiti cca 15.000 – 20.000 ljudi. Vjerujem da bi uz adekvatnu logistiku mogao prodati i Dinamov stadion, jer su Balaševićevi koncerti postali mitsko mjesto u popularnoj kulturi, nešto što traje vječno (bar tri sata) i na što je sjećanje - vječno. Što zbog pjesama, od kojih je bar 20 dio opće kulture. Voljeli ga, ne voljeli, Đoletove pjesme su njegovoj publici poput krvi, uzdaha i vode.

"Nekad davno, još dok je deda Mraz imao crnu bradu, gostovao sam u Kutiji žigica..." započeo je jednu od svojih šarmantnih govorancija popularni Đole. "Da sam učio, sad bih bio savetnik ministra. Ali ja nisam učio, pa mogu da budem ministar...". Balašević se sjetio i aluzija na nekadašnju državu: "Širite bratstvo i jedinstvo, nemojte preterivati, vidite na šta je to ispalo".

20161227-140258_balasevic2.jpg

Teško se sjetiti svih njegovih doskočica, kao i pjesama koje su završile ovacijama: "Lepa protina kći", "Provincijalka", "Olivera"... Balašević u svojim koncertima ujedinjuje nekoliko pristupa: kantautorski, rock- pristup koji uključuje brojeve na tragu Dire Straitsa, te tamburaški pristup. Bez obzira na neki specifičan stil koji njeguje u određenim pjesmama, Balaševićev će opus biti vjerojatno prepoznat kao dio starogradske pjesme.

"Boža zvani Pub" je počela oštrim gitarama i otvorila se kao pola recitirani, pola pjevani country rock, a završila s ovacijama. Nema neke razlike između pričica s američkog Juga o kockarima, pijanicama i propalicama i priče Panonskog mornara o tipu s viškom sreće na kartama.

20161227-140303_balasevic5.jpg

Olivera" je počela kao klavirska, a na refrenu postaje tamburaška, a ima i rock podiok sa saksofonskim solim. I s ovacijama publike za vrijeme i na kraju pjesme.

"Ćaletova pesma" je otpjevana s publikom u riječ i notu, a ni pljeskanja nije manjkalo. Povremeno je u pjevanju Balaševiću pomagao Ivan Zoranović Kiza, gitarist u pratećem bendu, inače vrlo slične boje glasa kao i zvijezda večeri. Osobno sam doživio da je "Ne lomite mi bagrenje" najtoplije primljena od publike. "Shvatite je kao ljubavnu pesmu", bila je uputa njenog autora.

20161227-140311_balasevic25653.jpg

Prije izvođenja "Virovitice" Đole je pojasnio kako je to nezgodno sa stihovima. U pjesmi kaže: "Ne brine me Donald, brine me Ronald", a sad je obrnuto. "Za treću smenu" je izazvala navalu blues rock zvuka i opet ovacije publike. "Bio sam na svim Balaševićevim koncertima, i tek su me sad neke pesme počele da me diraju" pojasnio je pred kraj nastupa.

U drugom dijelu koncert se pretvorio u uglavnom cabaret sa starogradskom muzikom. Suvišno je reći, svi su muzičari (njih 15-16, ako sam dobro prebrojao) majstori svog zanata i podarili su do zadnje note ispeglanu, ugodnu svirku, a i Balašević si može dozvoliti da neke dijelove pjesama ili čak čitave pjesme otpjeva Zoranović – njemu to publika ne zamjera. Ako si Balašević poželi, svirat će se rock, po potrebi tambure, ima i violinist, sjajni klavirist Aleksandar Dujin – svi oni praktički čitaju misli svom šefu i sviraju ono što treba, s voljom, vrhunskom vještinom i na vrijeme.

20161227-140307_balasevic23.jpg

Koncert je opravdao Balaševićevu reputaciju, nije izostalo bacanje bijelih plišanih zečeva na binu, i kolektivna izmjena pozitivnih emocija s obje strane pozornice. Balašević je jedinstven.

Set-lista:
Moj mladi frend ima tambura bend
Lepa protina kći
Mala vidra s Begeja
Berba '59
Otilija
Boža zvani Pub
Ljerka
Marina
Olivera
Provincijalka
Pa dobro, gde si ti?
Uticaj rođaka na moj životni put
Ćaletova pesma
Hoću jednu malu garavu
Anđela
Virovitica
Za treću smenu
Krivi smo mi
Sve je otišlo u Honduras
Nevernik
Ne lomite mi bagrenje
Ljubav ne pobeđuje
Čivutski vrt
Ljudmila
Devojka sa čardaš nogama
Slabo divanim mađarski
Anita
D-mol
Bezdan
Ringišpil
Aco braco
Namćor (ne volem)
Sin jedinac
Portret mog života
Hej, haj, baš nas briga
- bis -
Neko to od gore vidi sve
Bože, Bože
Slovenska
Odlazi cirkus

kraj

Zoran Tučkar

Zoran Tučkar je miran, tih i povučen čovjek.