Kvintet potpune muzičke superiornosti

23.12.2016. @ 12:44 Ivan Miočić

Urban &4

Datum i vrijeme:četvrtak, 22.12.2016. 21:30
Mjesto održavanja:Tvornica kulture, Zagreb
Cijena ulaznice: 70 (90) Kn

Prvi od dva božićna koncerta nepogrešivih Urban &4 uranjeni je božićni poklon itekako za poželjeti.

Nema se tu što puno više reći o ovom izuzetnom bendu, koji studijski posljednjih godina možda i zabrlja, ali uživo se radi o kvintetu potpune muzičke superiornosti, koji koliko god ili što god da svirao, teško da bi sebi mogao priuštiti prazan hod.

20161223-121601_urban-4-05.jpg

/ foto: Leonora Bedić

U dva i po sata stale su dvadeset i tri pjesme iz kojih je bend izvukao maksimum, a ako netko i ima predrasude prema izvođenju manje favoriziranih pjesama, neka samo provjeri kako zvuče uživo na licu mjesta. Ni autor ovih redaka osobno poneke pjesme iz kasnije karijere Urbana ne može smisliti nacrtane, ali uživo, nema se tu njima što ni dodati ni oduzeti.

Pozornica dekorirana zidom drvenih paleta presvučenih kojekakvim celofanom iz nekog razloga djelovala je podosta intrigantno. Set je krenuo s fatalističkom naracijom "Venecija tone", puštenom na razglas, dok je Damir Urban, zavaljen u naslonjač, u polumraku djelovao kao kulisa, čime se dojam intrigantnosti samo pojačavao.

20161223-121543_urban-4-02.jpg

Bio je to koncert konceptom sličan onom kakvog smo imali prilike gledati prošlo ljeto na Medvedgradu. Unplugged štih tijekom prvih 5 ili 6 pjesama u izolaciji medvedgradskih zidina imao je dakako daleko veći efekt, a i u fino ispunjenoj Tvornici birtijska atmosfera iritantno se otimala kontroli. To je izgleda nerješiv problem kod domaće publike. No, dobro. Lauferove "Pustinje" svejedno su izvedene besprijekorno, a "Sutra ćemo pričati" zvučala je daleko uvjerljivije nego što zvuči na studijskoj snimci.

Bend je oveću pažnju privukao s novom pjesmom (mogla bi se možda zvati "Izvrnuti svijet", i da, odlična je), a eksplozivni "Black Tattoo" ušutkao je međutim i one s minimalnim pragom usredotočenosti i tek se tad dogodila prava fešta.

20161223-121532_urban-4.jpg

"Moja" se, uz impresivnu gitaru Luke Tomana, opet pokazala kao vrhunac koncerta, a cjelokupnoj izvedbi doprinijela je i truba gostujućeg glazbenika kojeg je Urban najavio kao Miloša iz susjedne Srbije. Moje isprike unaprijed na neznanju ako se radi o članu nekog istaknutijeg benda. Miloš je ujedno bio i drugo iznenađenje večeri. A treće?

Rade Šerbedžija sinoć je imao koncert u Lisinskom. Po njegovom završetku prošetao se do Tvornice i svojom gostujućom pojavom na Urbanovom koncertu usijao atmosferu do daske. Uz pratnju dviju vokalistica, izvedena je usporena, ambijentalnija i produžena verzija čuvene "The Partisan" pokojnog Leonarda Cohena. Bilo je to treće i posljednje iznenađenje večeri, te jedan od vrhunaca cjelokupnog koncerta.

20161223-121554_urban-4-04.jpg

Za kraj je ostavljena "Mala truba" te bis kod kojeg treba izdvojiti famoznu "Otrovnu kišu" s fenomenalnom Urbanovom vokalnom izvedbom te čudesnom magijom završne Tomanove gitare i klavira Saše Markovskog. Ovo je slobodno mogao biti kraj koncerta jer s ovakvom uvjerljivom izvedbom u potpunosti je sve bilo rečeno. Ipak, momci su se oglasili na još jedan bis na kojem su rasturili standardnog "Robota".

Koncert broj 2 je večeras i Urban je dao naznaku da bi mogao biti žešći i nabrijaniji (dakle, bez unplugged sesije), navodno i uz podosta drugačiju set-listu. Kako god, onomu tko se večeras u Tvornici zatekne, dobar provod je sigurno zagarantiran.

20161223-121549_urban-4-03.jpg

Set-lista:
1. Venecija tone
2. Pustinje
3. Sutra ćemo pričati
4. Dio tebe
5. Gluposti u dvoje
6. Kada se voda povuče
7. Nova pjesma
8. Black Tattoo
9. Ništa sveto
10.Moja
11. Ako se napijem do smrti (Mol)
12. Moja voda
13. Nebo
14. Magnet
15. Priđi mi bliže
16. Odlučio sam da te volim
17. Mjesta za mene
18. The Partisan
19. Mala truba
-bis-
20. Leteći Holandez
21. Astronaut
22. Otrovna kiša
-bis-
23. Robot

kraj