Najljepše cinične čestitke za Božić

23.12.2016. @ 12:58 Zoran Tučkar

The Strange + My Buddy Moose

Datum i vrijeme:četvrtak, 22.12.2016. 21:30
Mjesto održavanja:Vintage Industrial Bar, Zagreb
Cijena ulaznice: 60 (80) Kn

Četvrtak navečer u Vintage Industrial Baru je ponudila dva sastava koja samoću čine ljepšom, naročito kad provedu svoje gitare kroz eho i reverb.

20161223-124634_buddy.jpg

/ foto: Marko Vukušić

Večer su otvorili prijatelji zvijezda večeri, udruženi u kvartet My Buddy Moose, koji je predstavio novi singl "Terrible Place" i podsjetio na ranije uratke, pogotovo s pomalo zanemarenog albuma "Shine! Shine! Shine!". Doduše, My Buddy Moose, kao i ostali hrvatski sastavi koji su pjevaju na engleskom jeziku su suočeni s blagom ignorancijom unatoč (u slučaju My Buddy Moosea) pitkim country-rock melodijama koje je lako usporediti s mnogo razvikanijim i poznatijim američkim uzorima (recimo, s Drive-By Truckersima i Jayhawksima).

20161223-124646_strange05.jpg

Koju minutu iza 23 sata na scenu se popeo sastav The Bambi Molesters, najpoznatiji sisački izvozni proizvod, pojačan dvočlanom limenopuhačkom sekcijom i Lukom Benčićem na klavijaturama, još jednim stanovnikom grada s rafinerijom (Bambiji su iz Siska, Luka je iz Rijeke).

Ubrzo se priključio Chris Eckman i The Strange je s "The Night of Forgotten Films" zasvirao u punom sastavu! Slijedila je "Tonight I Will Say Anything" u kojoj je sisačko-riječko-američka kombinacija zazvučala poput Calexica u nihilističkom izdanju. Suvišno je reći: mračniji tonovi pojačani ehom i reverbom tvorili su zvukovlja u kojima se uživalo.

20161223-124642_strange04.jpg

U "River of Twilight", izvedenoj u senzualnom ritmu, djelovali su kao darkeri koje bi tolerantnije majke željele za zetove, a onda se momcima i djevojci nešto pomračilo pa su izveli "See It In The Dark". "The Girl on The Death Row" je nastavila elegantno, pogađate u sumračnom ugođaju, na oduševljenje okupljenih. Dodatni impuls publici su davale česte božićne čestitke Chrisa Eckmana: sudeći po njima, Božić nije njegov omiljeni blagdan i ovo nije njegovo omiljeno doba godine. Ali zato je muzika bila dobra i publika je uživala, pa što ako je Chris u svoje slobodno vrijeme Grinch. Uostalom, da je Chris loše svirao i pjevao (a nije), netko bi mu uvijek mogao ponuditi šetnju adventskog Zagreba za pokoru i iskupljenje. "Comin' Undone" je označila vrhunac mračnjačkih aspiracija. Kombinacija Morriconea i Calexica nije ostavila okupljene ravnodušnim.

Posljednja trećina ovog jednoiposatnog nastupa je bio bučniji i nezgodniji dio za profinjenije slušne bubnjiće u publici: gitare su škripale poput zubarske brusilice, vrištalo se, no to tako i treba biti. Nema rock'n'rolla bez distorziranog zvuka i urlika zvijeri.

20161223-124638_strange03.jpg

Na bisu su nas The Strange počastili obradom "Suntrapper" kultnih, nedovoljno poznatih, australskih Triffidsa. "Oni su moji rock'n'roll prijatelji (pokazavši na Bambije), vi ste moji rock'n'roll prijatelji, a pjesma se zove 'Rock and Roll Friends'" rekao je još Chris na bisu prije nego što je sa sastavom istu odsvirao. Na drugom bisu su svi skupa ponovili "Tonight I Will Say Anything", a okupljeni su mogli reći bilo što, osim da je koncert bio loš i bezvezan. Čvrsta svirka, dobro pjevanje, solidno zezanje su začinile jedan dobar provod u Vintageu.

Koncert je pokazao da, ako Luka Modrić i Ivan Rakitić mogu igrati sa svjetskim zvijezdama, to isto mogu činiti i naših gora listovi s Chrisom Eckmanom.

kraj

Zoran Tučkar

Zoran Tučkar je miran, tih i povučen čovjek.