Elemental, Repetitor, David Bowie i Leonard Cohen najbolji izvođači 2016. godine

22.12.2016. @ 16:00 Muzika. hr

Četvrtog dana izbora najboljih u 2016. osvrnut ćemo se na najbolje domaće/regionalne i najbolje strane izvođače, glazbenike koji su obilježili proteklu godinu.

Prvo smo izabrali najbolja domaća/regionalna izdanja, zatim najbolja strana izdanja, podsjetili na događaje koji su najviše ostavili traga u 2016.; za neke od tih događaja vezani su i sami izvođači.

Domaći izvođač koji je po mišljenju redakcije portala Muzika.hr najviše obilježio ovu godinu je Elemental. Ove su godine proslavili punoljetnost, objavili odličan dupli album "Tijelo", u ožujku održali slavljenički koncert Dan E, par mjeseci kasnije kemiju s publikom ponovili na Medvedgradskim glazbenim večerima, a onda dva dana u KSET-u 'natjerali' tijela publike da zapamte njihove klupske koncerte. Mimo matičnog benda Remi je predstavila program "Tekstopisci u poeziji" te se uključila u projekt "Here" francuske pjevačice Awe Ly.

Dugogodišnja konstanta naših izbora je drugoplasirani Repetitor. Možda neće uvijek biti na vrhu, ali će uvijek naći svoje mjesto na našim ljestvicama. Ove su godine objavili novi album "Gde ćeš" koji su koncertno promovirali dokazavši da su svakako jedan od najboljih rock bendova na ovim prostorima. Na trećem su mjestu Mr.Lee & IvaneSky, aliasi Mrleta iz benda Let3 i Ivanke Mazurkijević iz Stampeda, koji su albumom "Colors" i njegovom promocijom kreirali kvalitetan proizvod spreman za predstavljanje u inozemstvu.

Sara Renar zauzela je četvrto mjesto na koje ju je doveo novi album "Tišina", ali i koncerti na kojima je pokazala kako je glazba njezin život. Slično kao Sara, i dečki iz M.O.R.T.-a žive svoj rock'n'roll tijekom cijele godine što ih je dovelo na peto mjesto naše ljestvice. Šesti su Let3: ove su godine objavili novi album, rasprodali koncertno AntiValentinovo i prvi zasvirali svoja stara izdanja s početka karijere gdje su više bili glazbenici, a manje artistički kolektiv.

Kandžija je osvojio Tvornicu i otišao svirati u Dublin, a do kraja liste smjestili su se Cojones, Bernays Propaganda, Janko Novoselić, Lovely Quinces, Svemir, Ana Ćurčin, Tamara Obrovac i Bow vs Plectrum.

Najbolji domaći/regionalni izvođači:
1) Elemental
2) Repetitor
3) Mr.Lee & IvaneSky
4) Sara Renar
5) M.O.R.T.
6) Let3
7) Kandžija & Gole žene
8) Cojones
9) Bernays Propaganda
10) Janko Novoselić
11) Lovely Quinces
12) Svemir
13) Ana Ćurčin
14) Tamara Obrovac
15) Bow vs Plectrum

Pratili glabena zbivanja pomno ili površno, nije teško pretpostaviti koja će dva imena biti na vrhu popisa stranih izvođača: David Bowie na prvom i Leonard Cohen na drugom mjestu. Obojica su nas napustila netom po objavi novih izdanja na kojima su se suočili s vlastitom prolaznošću i smrtnošću. Vjerojatno se u glazbenoj povijesti nikada prije nije dogodilo da umjetnici snime album kao oporuku pomno tempirajući njegovu objavu.

Iron Maiden i Bruce Dickinson zauzeli su treće mjesto. Posjetili su nas peti put, a njihov frontmen navratio je u Zagreb kao poslovni anđeo. Die Antwoord su 'rasturili' na Velesajmu i dali nam jednako tako originalni intervju pa su završili na četvrtom mjestu. Nakon osam godina stigla je nova Metallica što je bilo dovoljno da se popnu do petog mjesta naše ljestvice. David Gilmour je prošle godine svoju turneju otvorio u Puli, a ove su godine The xx turneju započeli u Zagrebu koji je tako prvi u svijetu uživo čuo nove pjesme s albuma koji stiže iduće godine.

Nick Cave snimio je težak album iza kojeg je također smrt, AC/DC su ostali bez Briana Johnsona kojeg je zamijenio Axl Rose, a basist Cliff Williams otišao je u mirovinu. Nezavisni Chance The Rapper prkosi pravilima industrije pa je zauzeo deveto mjesto, a do kraja slijede ponovno okupljeni (krnji) Guns N' Roses, 'No Trump! No KKK! No Fascist USA!' Green Day, vječni The Rolling Stones, Bruce Springsteen koji se pridružio glazbenicima s autobiografijom, te NOFX koji su također objavili biografiju i Eagles of Death Metal.

Najbolji strani izvođači:
1) David Bowie
2) Leonard Cohen
3) Iron Maiden + Bruce Dickinson
4) Die Antwoord
5) Metallica
6) The xx
7) Nick Cave & The Bad Seeds
8) AC/DC
9) Chance The Rapper
10) Guns N' Roses
11) Green Day
12) The Rolling Stones
13) Bruce Springsteen
14) NOFX
15) Eagles of Death Metal

- Najbolja domaća/regionalna izdanja 2016. -
- Najbolja inozemna izdanja 2016. -
- Događaj 2016. -

kraj

Muzika. hr

Muzika. hr - Glasno i jasno!