Johan Hegg (Amon Amarth): "Ako smo mi viking metal onda su i Iron Maiden i Black Sabbath"

27.11.2016. @ 19:29 Leonora Bedić

Kada su u pitanju koncertne promocije albuma, švedskim melodičnim death metalcima iz Amon Amartha rijetko kada Hrvatska nije odredište u sklopu turneje.

Bend je ove godine izbacio deseti studijski album nazvan "Jomsviking". U pitanju je njihov prvi konceptualni album kojega promoviraju na novoj turneji u sklopu koje se nakon dvije godine ponovno vraćaju u zagrebačku Tvornicu, 29. studenog.

Pred novi nastup napokon smo dobili priliku za naš prvi razgovor s frontmenom i vokalom benda, Johanom Heggom...

Kada je krenula vaša fasciniranost s Vikinzima? I što vam je najprivlačnije kada je riječ o pisanju tekstova i pjevanju o njima, ali i o njihovim životima i mitologiji?
To je zaista veliki dio moga života još otkako sam bio klinac, da nisam pisao o Vikinzima, stvarno ne znam o čemu bih pisao. Kada misliš na Amon Amarth pomisliš na priče i na slikovne prikaze, ali glazba je ipak najbitnija stvar, i svi ti pojedinačni aspekti kada se udruže su ono što nas čini jedinstvenim bendom. Možeš imati glazbu uz priče i te slikovne prikaze, i to je ono najprivlačnije.

Iako vas smatraju melodičnim death metal bendom, često vam pripisuju i termin viking metal. Što misliš je li ovakvo glazbeno etiketiranje relevantno na jednak način kao i prije?
Čudno je kategorizirati bend etiketom 'viking metal' samo zbog tematike pjesama, jer bi po tome i Iron Maiden i Black Sabbath također bili viking metal bendovi. Mislim da je etiketiranje na temelju tekstova samo jednostavnije rješenje.

Oni samo dodaju termin 'viking' radije nego da opišu ono što publika može očekivati čuti. To je lakši način za opisati našu glazbu, samo što na glazbenom planu to nije slučaj. Tako da ne, nije više toliko relevantno, a osoba koja nas tako etiketira je samo lijena.

Očigledno je koliko se vaš zvuk konstantno gradio svakim novim albumom, od death metala pa sve do melodičnog i trijumfalnog zvuka s više utjecaja tradicionalnog metala. Je li u pitanju prirodni tijek ili više namjeran potez?
S albumom "Jomsviking" pristupili smo na drugačiji način. Već smo imali priču, koja ga je puno više usmjerila, u usporedbi sa starijim albumima Amon Amartha. Više je prostora za melodije i riffove, bez da izbacujemo išta od agresivnosti.

Prije svega krenuli smo s gitarskim rifovima, nakon čega bih preko njih ubacio tekstove, a također imamo i novog bubnjara koji je snimanju pristupio u svojem stilu. Sve ovo mi je djelovalo jako prirodno pogotovo jer na ovakav način nikada prije nismo radili na albumu. Mislim da nitko od fanova Amon Amartha neće biti razočaran.

Osim ovakve tematike pjesama, uvrštavate li u tekstove i sadržaje koji imaju nešto osobnije značenje za vas?
U našu glazbu inkorporiramo i neke osobnije stvari i iskustva iz naših života, naravno, ali te teme možda nisu toliko očigledne i jasne za slušatelja.

Novi album zapravo je vaš prvi konceptualni album...
To je priča koju sam napisao nalik na filmski scenarij, za koji smo osjećali da bi bio dobar izbor za konceptualni album. Odlučio sam napisati tekstove bazirane na priči, i zapravo je ideja bila da sebe postavimo pred izazov, odnosno da ga napišemo na drugačiji način.

Za pjesmu "A Dream That Cannot Be" izabrali ste Doro Pesch kao gošću. Koliko je teško bilo izabrati prikladnu vokalisticu za ovu ulogu?

U priči se nalazi ženski lik, i ona ima prilično važnu ulogu. Taj lik je zapravo vrlo tvrdoglava i samostalna osoba. Smatrali smo da nam je potreban glas koji bi se uklopio s tim likom o kojem smo odlučili pisati, a osoba bi takva kakva je, opisivala taj lik u pjesmi.

Prva osoba koja nam je pala na pamet je Doro. Pitali smo je želi li sudjelovati, i rekla je da! Pridružila nam se u studiju u Engleskoj i napravili smo to u dva dana. Zaista je izvrsna osoba, upoznali smo je i družili se s njom nekoliko dana. Fantastična je, bilo nam je veliko zadovoljstvo.

U jednom intervjuu sam pročitala da je "Versus the World" trebao biti vaš zadnji album, jer ste tada razmišljali da prestanete s radom. Što se zapravo događalo u tom periodu?
Kada smo radili na albumu "Versus The World", radni naslov za njega bio je "The End". Bili smo samo istrošeni i izmoreni. Morali smo se vratiti našim dnevnim poslovima nakon što bi se vratili kućama nakon što bi završile višetjedne turneje, i tako ponovno ispočetka. Imali smo osjećaj da time ništa ne postižemo i vjerovali smo da će nam to najvjerojatnije biti posljednji album.

Nedavno je došlo i do određenih promjena u bendu, s obzirom da ste nakon 17 godina zamijenili bubnjara Fredrika s Jockeom Wallgrenom. Zbog čega je uopće moralo doći do ove promjene?

Mislim da je Olavi rekao to vrlo diplomatski kada je izjavio da smo se jednostavno rastavili kao da je u pitanju rastava braka. I dalje smo ostali u dobrim odnosima i želimo mu sve najbolje.

Oduvijek me zanimalo koji bi od norveških bogova bio najadekvatniji za svakoga od vas pojedinačno?
Pa, mislim da bi se te usporedbe mogle mijenjati ovisno o situaciji. Odin je najmudriji i mogao bi se naći u situaciji kada trebaš savjet, pa bi njega potražio za pomoć i pitao ga nekoliko pitanja. S druge strane, ponekad bi samo želio tulumariti i piti pivo sa svojim bratom poput Thora.

Kako je za tebe osobno izgledalo cijelo iskustvo s tvojom ulogom u filmu "Northmen: A Viking Saga" i može li se uopće usporediti s performansom na pozornici?
Zapravo mislim da sam odradio to prilično dobro, bio sam jako sretan kada sam na kraju vidio kako je sve ispalo. Bilo mi je jako zabavno, pogotovo za vrijeme tih borbenih scena. Gluma na stageu i gluma u filmovima su dvije u potpunosti drugačije stvari. U filmu imaš ponavljanja scena, a na pozornici to nikada nemaš. Nije da mogu usred pjesme stati i reći "Ah, ispričavam se, želim ovdje napraviti nešto drugačije. Možemo molim vas ispočetka?". Tako da je u potpunosti drugačije i sve mora djelovati prirodno kada si ispred prave publike, za razliku od televizijske ili filmske.

Vrlo brzo očekujemo vaš novi koncert s Grand Magus u Zagrebu. Što nam možeš otkriti o novoj produkciji namijenjenoj za pozornicu i tim 'teatralnim elementima' baziranim oko Jomsviking sage?
Mnogo je teatralnih elemenata u našim live izvedbama, baziranim oko svake teme i priče sa svakog albuma. Za Jomsviking sagu primjerice imamo mnogo vikinških borbi, i još mnogo toga, tako da ćete morati doći na koncert i vidjeti sami!

Što Amon Amarth ima u pripremi nakon završetka ove turneje?
Morat će se strpiti i vidjeti i sami jer inače ne bi bila iznenađenja, zar ne? Ali definitivno će biti još mnogo koncerata, s obzirom da smo tek izbacili album, za koji želimo da ga svi čujete.

kraj

Leonora Bedić

Leonora Bedić Nothing to prove. Just a hellish rock'n'roll freak.