Krešimir Končevski (Zadruga): "Nismo željeli u grču snimati sve i svašta samo da ostanemo aktualni"

8.12.2016. @ 14:56 Leonora Bedić

Najpoznatiji zagorski rockeri, Zadruga, proslavit će 25 godina benda 17. prosinca velikim koncertom u Boogaloo Clubu.

Uz tri albuma bend je napokon došao i do srebrne obljetnice povodom koje spremaju i neka od iznenađenja za fanove.

Naime na koncertu će im se pridružiti specijalni gosti Hladno pivo i rock'n'roll bend Ogenj, kako bi svojom svirkom uveličali veliko slavlje Zadruge.

Pred ovu svirku, kroz povijest, sadašnjost i budućnost benda prošli smo zajedno s njihovim frontmenom, Krešimirom Končevskim.

Kako je sve krenulo sa Zadrugom?
Mi ovu 25. godišnjicu slavimo već dvije godine. Na proljeće iduće godine bude već 27. Zasad nam se niš srebrnog nije desilo. A znamo se iz Zaboka, igrom slučaja smo se našli u istom društvu sa sličnim idejama i željama.

Je li bilo kakvih značajnih promjena u postavi?
1994. je tadašnjeg basistu Žaca zamjenil Niđo, a 1998. zbog nesreće s nama više nije mogel svirati bubnjar Ivek, pa je u bend na njegovo mjesto došel Ico. Od tada (1998.) nije bilo nikakvih promjena.

Mnogi su vas intenzivno počeli pratiti preko vaše obrade "Mala čiči", pjesme koju u originalu izvodi Ansambl Gradišćani. Moji roditelji će ju zauvijek pamtiti kada sam sa 6-7 godina od Zagreba do Bjelovara i nazad bez prestanka pjevala (smijeh). Kako ste došli na ideju da je obradite?
To je bila najgluplja stvar koju smo našli u fonoteci Radio Zaboka te smo je iz zafrkancije jednom izveli zajedno s Hladnim pivom u emisiji Klupica na OTV-u. Da je snimimo i stavimo na CD nagovoril nas je Aleksandar Dragaš, tadašnji urednik izdanja u Croatia Recordsu.

Nije ni čudo da su to obožavala djeca, za odrasle je preglupo. Te koji nas znaju samo po toj stvari ne smatramo svojom publikom.

Od kraja '90-ih od vas u diskografskom pogledu nismo čuli ništa novo. Koji je razlog tome, što vas je spriječilo?
A, svašta i ništa, nego jednostavno nismo imali vremena ni volje za smišljanje novih pjesama. Život se s godinama zakomplicira, dođu neki prioriteti, brige, problemi, tempo i to sve utječe na nedostatak vremena i ideja za kreativno izražavanje.

Ipak, situacija u Hrvatskoj i svijetu je takva da pruža vrelo inspiracije za mnoge bendove. Možemo li i od vas u narednoj budućnosti očekivati nešto novo u diskografskom pogledu i neku novu etapu benda?
Nema nove etape, dobro da još uopće i funkcioniramo nakon toliko vremena. Imamo neke ideje i spremamo neke nove stvari, ali zasad se ne bi htjeli javno obvezati kad bu to vidjelo svjetlo dana. Glazba je naš hobi i nametati si neke rokove je bezveze. Nadamo se nećem iduće godine, ali ak ne bu, nikom niš.

Hobi je ono kaj čovjek dela, voli to, ali od toga ne živi. Tak je bilo, tak je i tak bude kad je naš pristup glazbi u pitanju!

Čime se bavite u životu i što vas okupira u najvećoj mjeri?
Bavimo se svaki sa svojim poslom, koji nemaju nikakve veze s glazbom, ali od nečeg se mora živjeti. Okupira nas svakodnevica, a tu je i niz drugih aktivnosti kojima se svatko od nas pojedinačno bavi, pa i glazbenih u suradnji s drugim bendovima. Nismo željeli doći u situaciju da ovisimo o glazbi, pa da u grču snimamo sve i svašta samo da ostanemo aktualni.

Što mislite o hrvatskoj alternativnoj sceni danas, jesu li vam zapeli za uho neki mlađi bendovi?
Jedan bend smo sad zvali da gostuju 17. prosinca na koncertu u Boogaloo Clubu. To su Ogenj iz Koprivnice. Mislim da je to možda i najbolji od mladih bendova na našoj sceni, na kajkavskom jeziku, a glazbeno čvrsti i originalni! O njima bu se još puno čulo. Konačno bend koji ima sjajnih ideja, a i mi se veselimo vidjeti ih u živo!

Što vam nedostaje iz tih ranih dana kada ste počeli? I s kojim bendovima ste i dalje ostali u super odnosu?
Nedostaje nam bezbrižnost i mladost, ali i sad nam je ok. A ljude s kojima smo se onda družili viđamo i danas. Gotovo od početka smo prijatelji s dečkima iz Hladnog piva, to smo ostali čitavo vrijeme, a i danas smo! Nažalost s drugima se slabije vidimo, valjda nisu toliko društveni, kaj ja znam (smijeh).

Iako ste zapravo prošle godine trebali proslaviti 25 godina rada, slavite ga 17. prosinca u Boogaloou. Što spremate ovoga puta?
Proslavili smo mi i prošle godine 25 godina, a slavimo i ove. Možda i iduće, ko zna? Mislim da ćemo ovaj put odsvirati nekaj novo. Na našim klupskim svirkama uvijek je odlična atmosfera, datum je idealan da se pred početak blagdana svi dobro zabavimo uz beskompromisan rock uživo! Goste zante, ali to nije sve... zasad druga iznenađenja neću otkrivati!

kraj

Leonora Bedić

Leonora Bedić Nothing to prove. Just a hellish rock'n'roll freak.