Recenzije

Dobar, ali predvidiv Biffy

14.11.2016. @ 15:45 Tino Friščić

Biffy Clyro

Ellipsis

Ellipsis
Datum izdanja:8.7.2016.
Izdavač:14th Floor Records / Dancing Bear
Žanr:Hard Rock, Alternative
Naša ocjena: Ocjena: 3,5/5
Popis pjesama:
  1. Wolves of Winter
  2. Friends and Enemies
  3. Animal Style
  4. Re-Arrange
  5. Herex
  6. Medicine
  7. Flammable
  8. On a Bang
  9. Small Wishes
  10. Howl
  11. People

Zanimljiv je taj škotski trojac zvan Biffy Clyro, baš poput Kings of Leon u svom žanrovskom odjelu, Simon Neil i braća Johnston (James i Ben) svoj su glazbeni put počeli sa sirovim zvukom i nebrigom hoće li se isti svidjeti publici i kolika će ta publika biti.

Danas su, baš kao i KOL, često bliže popu nego rocku, a opet zvuče odlično.

No, na novom albumu "Elipsis" počela se uočavati pojava koju vidimo kod puno bendova koji iz underground scene uspješno i sa stilom prijeđu u mainstream vode, a to je uporno ponavljanje jedne te iste formule.

Iako se s fantastičnom uvodnom pjesmom "Wolves of Winter" to otklizavanje u monotoniju nikako ne može naslutiti, jer radi se o jednoj od najmoćnijih hard rock stvari posljednjih pet godina, ostatak albuma unatoč svojoj melodioznosti ne donosi ništa novog u odnosu na prethodna dva albuma ("Opposites" i "Only Revolutions") koja su Biffy i lansirala u prvu ligu.

Konstrukcije pjesama i dalje su najjača strana ovog benda čiji je zvuk itekako moćan, a dodatnu draž daje mu vrsno žongliranje između žanrova, pa tako u jednom trenutku imate dojam kao da slušate tinejdžerski punk rock bend, dok s druge strane masivan zvuk gitara i karakteristične solo dionice vuku na ozbiljan heavy metal.

Poigrali su se Biffyevci na ovom albumu i s country zvukom i bendžom na pjesmi "Small Wishes" – zanimljiva je to stvarčica ako je se promatra kao vic ili stilsku vježbu, no u ovaj album kao da je upala iz vedra neba. Tu stvar slijedi potpuno nemaštovita, školski odrađena "Howl". Ovdje bend zvuči kao da je potpuno ostao bez inspiracije, a to je šteta jer koliko god predvidiv, album "Elipsis" ne pati od manjka dobrih momenata.

Naprotiv, uz spomenutu uvodnu "Wolves of Winter" koja uz brutalan tempo na bubnjevima, briljantne dinamičke skokove i promuklu dernjavu Simona predstavlja ne samo jednu od boljih pjesama benda, već i jedan od općenito najboljih singlova ove godine, novi studijski uradak Biffyevaca donosi i zgodnu pop baladu "Re-Arrange", zanimljivu i žestoku "Animal Style" te himničnu i finim zborskim pjevanjem ukrašenu "Friends And Enemies".

Daleko od toga da je Biffy Clyro izgubio 'ono nešto' u svom osebujnom izričaju koji ga istovremeno čini toliko pitkim, a opet jedinstvenim. No, stječe se dojam da je nakon tri vrlo slična studijska ostvarenja došlo vrijeme da se napravi radikalniji zaokret.

kraj