Recenzije

Dunja Knebl, vitez hrvatske tradicionalne glazbe

3.11.2005. @ 19:07 Gasper Sopi

Dunja Knebl

Polje široko, nebo visoko

Polje široko, nebo visoko
Datum izdanja:10.10.2005.
Izdavač:Dancing Bear
Žanr:World Music
Naša ocjena: Ocjena: 3,5/5
Popis pjesama:
  1. Šanti Jure
  2. Srce od ljubavi
  3. Pri staroj Muri
  4. Z večera
  5. Mega srca ružica
  6. Vu carskoj službi
  7. Dili, dili, dana
  8. Zakaj sam negova?
  9. Ribari, ribari
  10. Vu pšenici
  11. Vu Zagrebu
  12. Vu te črni gori
  13. Dva Junaki
  14. Mladi junak vu togi
  15. Lepo Međimorje
  16. Kak je tebi, mila?
  17. Tiho plovi žitarica lađa

Rijetki su umjetnici koji kao prekretnicu u vlastitom životu navode vlastitu potrebu za očuvanjem narodne baštine zemlje iz koje potječu. Jedna takva umjetnica je i Dunja Knebl, zasigurno već svima poznato ime u okvirima hrvatske etno glazbe ali i u širim okvirima svjetske world music scene.

20051202_dunja.jpg

Kao nepopravljivi entuzijast s plemenitom misijom očuvanja hrvatske glazbene tradicije, Dunja Knebl ne prestaje se iznova inspirirati glazbenim zapisima iz starih knjiga, a kako neki od tih zapisa nikada zapravo nisu ni snimljeni, neće biti pretenciozno reći da je Dunja istovremeno i stvaraoc onoga što tako uspješno interpretira - izvorne hrvatske glazbe.

Njen novi album "Polje široko, nebo visoko" akustični je vremeplov kroz tradicionalne pjesme, pretežno sjeverno-hrvatskih krajeva. Asketski aranžmani akustičnih gitara, udaraljki, kotrabasa potpomognuti cimbalom, čelom, slide gitarom te violinom i flautom izvrsno funkcioniraju u kombinaciji sa Dunjinom vokalnom interpretacijom i njenom željom za poštivanjem izvorne estetike tradicionalnih pjesama.

A pjesama na albumu ima 17 i to mahom ljubavne tematike s manje ili više sretnim završetkom. Kuriozitet albuma je to što je u razdoblju od godine dana sniman u 'kućnoj radinosti' unatoč brojnim renomiranim gostima koji su potpomogli djelomično komornom ozračju ovog viteškog ostvarenja.

Iako vrlo daleko od mojih osobnih preferencija, album je i više nego vrijedan vaše pažnje, osobito ako djelite Dunjin entuzijazam prema očuvanju hrvatskog kulturnog naslijeđa.

kraj