Kraljevski nastupi prvog dana drugog SuperUho festivala

4.8.2015. @ 17:08 Nikola Burčul

SuperUho Festival: Flogging Molly, King Khan & The Shrines, Analena, Vlasta Popić, Nikki Louder, The FogSellers...

Datum i vrijeme:ponedjeljak, 3.8.2015. 18:00
Mjesto održavanja:Tvrđava sv. Mihovila, Šibenik
Cijena ulaznice: 130/150 (180) Kn

SuperUho Festival: Einstürzende Neubauten, Sun Kil Moon, Pridjevi, Ought, VVhile...

Datum i vrijeme:utorak, 4.8.2015. 18:00
Mjesto održavanja:Tvrđava sv. Mihovila, Šibenik
Cijena ulaznice: 150 (180) Kn

SuperUho Festival: Of Montreal, Merchandise, Discliplin A Kitschme, Rosetta, (The) Lesser Men...

Datum i vrijeme:srijeda, 5.8.2015. 18:00
Mjesto održavanja:Tvrđava sv. Mihovila, Šibenik
Cijena ulaznice: 150 (180) Kn

Glazbeni festival je poput šoping centra za muzikoljupce! Na malom prostoru, u kratkom roku, moguće je vidjeti gomilu izvođača.

Naravno, nisu nam svi po volji, baš kao što i u trgovačkim centrima ponekad kupimo i neke stvari koje nam baš i ne trebaju, ali su se našle blizu. Pa opet, dogodi se da baš taj nepredviđeni izvođač/artikl bude ono fino iznenađenje zbog kakvih takva mjesta i vrijedi posjećivati.

Sinoć je održana prva večer drugog izdanja festivala SuperUho. Nastupilo je mnogo izvođača, i čim je jedan nastup na jednoj pozornici završio - na drugoj pozornici počeo bi prašiti neki drugi sastav. Nastupi su se lijepo prelijevali iz jednog u drugi i nije bilo onih dosadnih rupa između u kojima se obično gleda tehničare kako postavljaju instrumente. Zbog više sile morali smo se koncentrirati na dva najzvučnija imena večeri. Ovako je to izgledalo.

20150804-132836_kng23.jpg

/ foto: SuperUho (Tomislav Sporiš)

Ta posebna pojava na glazbenoj sceni naziva King Khan se sa svojim pratećim bendom The Shrines na pozornici pojavio u 21 sat. Kroz narednih sedamdeset i pet minuta pokazao nam je što umije i zna. Ovakva vremenska ograničenost festivalskih nastupa, vjerujem, češće izvođačima čini dobro nego loše, te oni postanu koncentrirani na bitno i u tom minimalnom roku iznesu ideju o kojoj pričaju u svojoj glazbi.

Takva vremenska ekonomičnost izraza pogodovala je i Khanu: nakon gromkog instrumentalnog intra osmeročlanih The Shrinesa (tri puhača, perkusionist, bubanj, gitara, bas, klavijature) i glasne kolosalne najave kojom je predstavljen sam Khana, na pozornici se pojavila zvijezda večeri. S krunom od nekakvog perja, odjeven u šljokičastu majicu zlatne boje, počeo je prašiti svoj psihodelični soul/rythm & blues/funk.

Prva pjesma je bila "Bite My Tongue", a slijedile su izvedbe "Land Of The Freak" posvećena 'svim frikovima'. Nastavljeno je s "Burning Inside", a neki članovi benda su upadali u publiku verući se po amfiteatarskom posjednutom gledalištu. Do tog trenutka publika je već bila kupljena. "I Wanna Be a Girl" posvećena je svim tranvestitima, a Khan je pohvalio ljepotu šibenske tvrđave gdje se održava festival: "Imate lijepo vrijeme i slanu kožu - hej ljudi, ne može bolje od toga".

20150804-132849_king.jpg

Jedan novinar ga je nazvao "Bludnim sinom Jamesa Browna, Little Richarda, Screamin' Jay Hawkinsa, Funkadelic i The Sun Ra Orkestra", dodao bih još tragove mistike Dr. Johna. Pred članovima svojeg benda Khan nastupa kao religijska figura, a debeljuškasti stas i rockerski netipična indijska fizionomija ga ne sprječavaju da iskreno praši svoj set i vrišti "I'm a son of a bad motherfucker" (uvod u pjesmu "Stone Soup").

Nakon bisa vratio se na pozornicu preodjeven u plašt i mudante, naginjući glavu i zavijajući daleko u noć. Odsvirane su još "Fool Like Me", fini soul koji je pozivao na ples, i zaključna "Shivers Down My Spine". Onda je kralj napustio zgradu.

Uskoro su se na pozornicu uzverali mnogobrojni članovi u Hrvatskoj uvijek dobro prihvaćenog sastava Flogging Molly. Na Tvrđavu sv. Mihovila su došli, kako su rekli, zbog ljepote same lokacije i na pozornici su se zadržali devedeset minuta. A jedan ska-punk-rock bend može mnogo toga kazati za sat i pol vremena. Sve odsvirane pjesme su nalikovale jedna na drugu. Ipak, većina publika vrlo je dobro znala razliku između "Selfish Man" i "Revolution" te "Whistles the Wind" i "Drunken Lullabies".

20150804-132724_molly.jpg

Viskijem i pivom pošpricani irski punk-rock je u dobro poznatom ritmu pulsirao od početka do kraja nastupa. A jedino razočaranje bile su fiksno postavljene sjedalice u gledalištu, koje nisu dopuštale veći manevar publike i koje su stajaće mjesto između benda i publike suzile na neka tri metra širine i dvadesetak metara dužine. Ali u tom malenom i uskom prostoru za cijelo vrijeme nastupa trajala je nemila šutka, i publika je u brzim valovima letjela lijevo-desno, piva je frcala visoko u zrak, a irska zastava se razvijala kad god se stigla.

Bend je potezao iz staklenih pivskih flaša, a frontmen Dave King potezao je iz limenke domaćeg mu Guinessa.

Slijedile su "Saints and Sinners", "Life In a Tenement Square", "Kings of the Kilburn High" i "Requiem For a Dying Song". Kao i na nastup svakog pravog 'headlinera', publika se i kod Flogging Molly okupila u najvećem broju. Pjevale su se "In This Present State Of Grace", "Tobacco Island", "Float" i ostale. Odsvirana je i nova pjesma "The Guns Of Jericho", a nastup je priveden kraju s "What's Left Of The Flag", "Seven Deadly Sins" i "If I Ever".

20150804-132747_molly23.jpg

U publiku su bacili trzalice i set-liste i povukli se s pozornice. Nakon ovog punk-rock napada na ušni živac, tiha šibenska noć je blagotvorno djelovala. Prva večer novog SuperUho festivala protekla je ugodno, uz opušteno druženje zaljubljenika u slične stvari i neke opasne tonove koji dolaze iz razglasa. Vjetrovita Tvrđava se pokazala kao mnogo bolji ambijent od prašnjave stare tvornice gdje je festival prošle godine bio održan.

Dva kralja, King Khan i Dave King, odradili su svoje nastupe kraljevski. Što više poželjeti?

kraj