Recenzije

Dolazi nam ljetna Gegomanija?!

10.7.2005. @ 10:49 Mia Kostanić

Gego

Gego & Picigin Band

Gego & Picigin Band
Datum izdanja:14.6.2005.
Izdavač:Aquarius Records
Žanr:Reggae
Naša ocjena: Ocjena: 3/5
Popis pjesama:
  1. Dobar don
  2. Jamajka
  3. Curice ljetne
  4. Seeyatemba
  5. Šimura
  6. Tira škotu
  7. Jubov moja
  8. Henjueke
  9. Kanu kanunje
  10. Jo co ko co ko jo
  11. Bilo mi je
  12. Ca nindir mira nimon
  13. Ne plac (live)/bonus
  14. Rege gege (live)/bonus
  15. Mama jo son bi lud/bonus
  16. Jo dižen glos/bonus

20050710_gego.jpg

Da me netko prije pola godine pitao hoću li poslušati, a kamoli recenzirati ovaj CD, zasigurno bi ga glatko odbila. I to samo zato jer mi se nije svidjela jedna njihova pjesma… I onda sam onako zadrto i primitivno odbijala ikakav kontakt s ikakvim Gegom, i ikakvim Piciginom (osim onim na Bačvicama). Vjerojatno ni dan danas ne bi držala ovaj CD u ruci da zbog obećanja jednom prijatelju (koji je vjerojatno njihov najveći i najvjerniji obožavatelj) nisam otišla na njihov koncert.

A kad ono tamo… kaos, ludilo, urnebes! Klub prenakrcan, ispred kluba još više ljudi nego unutra, svugdje ruke u zraku, tekstovi se znaju napamet, osmjeh na licima… Da Split voli Gegu, i nije neka tajna. A kad sam čula da je na koncertu u zagrebačkom Aquariusu bilo gotovo jednako euforično, sve mi je bilo jasno – kako prolazi ova 'Dugmemanija' tako bi Hrvatsku ovoga ljeta mogla uhvatiti lagana 'Gegomanija'.

Picigin band tvore Surka, Max i Stane te vokal Gego, ilitiga Stjepan Barišić, koji već poprima nadimke poput 'HR Marley' ili 'HR Manu Chao'.

Prva pjesma "Dobar don" uvodi slušatelja u ljetni ugođaj cijeloga CD-a, a pomalo sjetan prizvuk pjesme vjerojatno je posljedica činjenice da je pjesma nastala nakon mjesec dana neuspjelog ulaska u studio. Nastavlja se u nešto veselijem ritmu pjesmom "Jamajka", jednom od meni dražih s ovog CD-a, a zarazna melodija i jednostavan tekst: "…for je naša Jamajka…" zasigurno će osigurati visoka mjesta na radijskim ljestvicama. "Curice ljetne" je klasična pjesmica o ljetnim flertovima, o ljetnim curicama… "Seeyatemba" je prava mala pričica s uvodom početkom i krajem, o curi koja ostavlja tipa i odlazi drugom. "Šimura" (od imena Šime») je pjesma o hvarskom 'galebu' Šimi, i njegovom susretu sa silikonom.

"Tira Škotu" počinje skvikom galeba, šumom valova, i javlja se osjećaj kao da ste na plaži, samo s golemin respektom prema moru u grudima. Da bi opisala pjesmu "Jobov moja" samo ću citirat jedan dio "…i di si sve bila, s kin si vino pila, i kome robu prala, i jesi kome dala…". "Henjueke" je odgovor na pitanje "Kako mi je bilo s njom? Šta vas briga, bilo nam je henjueke!", tako da ću ja na pitanje "Kakva je ova pjesma?" odgovorit "Pjesma je henjueke!". "Kanu kanjune" pjesmica ima melodiju primjerenu uspavanci , a podsjeća nas koliko smo svi živaca izgubili ove godine kad je Goran Ivanišević osvojia Wimbeldon…djeluje nespojivo, ali zato dobro zvuči.

"Jo co ko co ko jo" i službeni hvarski prevoditelj bi to preveo kao "ja šta ko šta ko ja", u svakom slučaju, taj 'ja' ide malo na kafu, pa na čakulu, pa na piće. "Bilo mi je" je pjesma o mladenačkim danima jednog hvarskog buntovnika, i kako mu je bilo lipo onako kako je… "Ca nindir mira nimon" u prijevodu "Zašto nigdje mira nemam" oslikava autorov unutrašnji nemir, pa je tako i melodija živahna i nemirna. "Ne plac" jedna vrlo zarazna obrada, autori Marley/Gego, a originalno ime pjesme je "No Women No Cry". "Rege Gege" je jedna pjesma kojoj je Gego napravia muziku 'po svoju', malo preuredia tekst "Dalmacija u mom oku" i hrvatski rege je tu.

"Mama jo son lud" je još jedna 'obradica', ovaj put pjesme "Daddy Cool" i to je jedina pjesma koja mi nikako ne pristaje ovom CD-u, i pjesma zbog koje sam ja dugo imala averziju prema Gegi. "Jo dižen glas" bi vrlo opravdano mogla postati jedna anti-droga-himna "…volim kantat, balun igrat, puno je lipše nego se drogirat".

Pjesama je puno, i da sam svaku išla pomno analizirat sad bi ste čitali roman, a ne recenziju. Ionako, ako se dosad niste nikad susreli s Gegom&Picigin bandom, sve ovo što ste upravo pročitali neće vam pomoći da stvorite pravi dojam. Ili možda ikakav dojam. Uglavnom, vjerujte mi na riječ…CD je veseo, ljetni, sladak i drag.

I ukoliko niste poklonik glazbe ni slične ovoj (a nisam ni ja) CD će svakako naći put do vašeg srca, pa makar i samo dok ispijate kavu na terasi nekog kafića uz more. Eto, ukoliko sam vas uspjela bar imalo zainteresirat, onda pravac u CD-shopove, ili na neki od koncerata… Živi i zdravi bili, i lipo se zabavili!

kraj