Recenzije

Fanovi naprijed, ostali stoj!

16.7.2014. @ 08:35 Zoran Tučkar

George Michael

Symphonica

Symphonica
Datum izdanja:14.3.2014.
Izdavač:Virgin Records / Universal Music
Žanr:Pop
Naša ocjena: Ocjena: 2,5/5
Popis pjesama:
  1. Through
  2. My Baby Just Cares For Me
  3. Different Corner
  4. Praying For Time
  5. Let Her Down Easy
  6. The First Time I Ever Saw Your Face
  7. Feeling Good
  8. John and Elvis Are Dead
  9. One More Try
  10. Cowboys and Angels
  11. Idol
  12. Brother Can You Spare A Dime
  13. Wild Is The Wind
  14. You've Changed

Engleski pjevač George Michael nikad nije često izdavao albume jedan za drugim, ali je skoro svakim albumom dosegao vrhove vrhova top-lista. Album "Symphonica" nastupa 10 godina nakon kolekcije "Patience" i njime Michael nije iznevjerio svoje poštovatelje.

Ovo je album samo za fanove Georgea Michaela kojima ne treba pismena potvrda da je neko izdanje dobro, jer je za njih sve što Michael izda dobro, ili one kojima se svidjela turneja "Symphonica" u sklopu koje je u rujnu 2011. posjetio Zagreb.

Ovo audio izdanje ne uspijeva prenijeti koncertno uzbuđenje, komunikaciju s publikom (jel ' to uopće živa publika ili je i to nasnimljeno, pitanje je sad) i ne uspijeva zadržati pažnju slušatelja. Svirulji se manifestno savršeni easy-listening pop s primjesama jazza i soula, Michael pjeva tehnički dobro, ali na autopilotu. "Bez duše lijepo" rekao bi Oliver Dragojević, a ja bih se složio s time.

"Symphonica" reflektira na isti teritorij koji na hrvatskom tržištu zakuplja Massimo Savić: dakle, miks autorskog materijala i obrada Savić izvodi mnogo sugestivnije, izražajnije i prisutnije nego ovdje Michael. Svatko tko je slušao Massimova recentna izdanja bez problema će dati prednost katkad vrlo strogo ocijenjenom Puljaninu nego prebogatom Englezu.

Michael se solidno nosi s repertoarom koji je on napisao, no "The First Time I Ever Saw Your Face" može biti zanimljiva samo nekom tko nije čuo ni jednu drugu verziju ove antologijske pjesme. Pokojni Elvis Presley i Johnny Cash u izvođenju klasika Ewana MacColla doslovno jedu Michaela za doručak.

Michael je također obradio slabije poznatu pjesmu "Idol" Eltona Johna, koja je slabije poznata s razlogom. Od autora koji u svom portfoliju ima bar 50 vrhunskih pjesama, George je odlučio slabiju pjesmu učiniti boljom i nije uspio, a možda je to samo odgovor/sprdnja kritičarima u stihu "I like the way his music sounded before".

Nažalost, i moja ocjena ovog izdanja je "I like more the way his music sounded before" jer je potencijalno dobra ideja izvedena sterilno, profesionalno na nivou, ali bez većih emocija, što je glavni razlog kad se bira neka glazba za slušanje.

kraj

Zoran Tučkar

Zoran Tučkar je miran, tih i povučen čovjek.