Wisdom čestitao rođendan Valhalli

16.12.2013. @ 22:09 Ana Mihanović

Valhalla: Wisdom, New Level, Synthetic Scar

Datum i vrijeme:subota, 14.12.2013. 21:00
Mjesto održavanja:Močvara, Zagreb
Cijena ulaznice: 30 Kn

Subotnja večer ovog puta bila je rezervirana za peti rođendan Valhalle.

Ako još uvijek ima pojedinaca koji nisu upoznati s Valhallom, to je heavy metal party koji se održava od 2008. godine, a čija je tradicija započeta u metal baru Runa. S vremenom se, zbog velikog interesa, održavanje Valhalle preselilo u Dobar zvuk, potom u klub Željezničar i konačno u Močvaru, pokazujući da je interes za heavy i power metalom u gradu Zagrebu poveći, te da će ovaj program, kojeg vodi DJ Kneža, biti uspješan, a njegovi posjetitelji zadovoljni.

Peti rođendan Valhalle prigodno je proslavljen dugim, cjelovečernjim programom, koji je bio dobro tempiran i satnica je ispoštovana od početka do kraja, pokazujući tako, za promjenu, kako izgleda kad se u Močvari ne kasni. Pored dobre organizacije, cijena ulaznice od 30 kuna bila je izuzetno povoljna za ovakav cjelovečernji događaj, te je ostalo nejasno zašto je Močvara, na kraju, bila popunjena samo nešto više od polovice.

Program je započeo u 21 sat preslušavanjem novog Black Sabbathovog albuma "13". Tako su u novim pjesmama mogli uživati malobrojni posjetitelji koji su se u Močvari našli na vrijeme. Slobodno vrijeme između nastupa upotpunjavali su DJ Lawless i DJ Kneža puštanjem svevemenskih hitova heavy i power metala.

20131216-110424_newlevel1.jpg

Prvi od tri benda, Synthetic Scar, izašao je na pozornicu točno u predviđena 22 sata. Oni su Zagrepčani koji sviraju moderni metal, kombinirajući moderni izričaj i dobri stari metal. Glavne su im karakteristike elementi elektronike u pjesmama, višeglasja, sedmožičana gitara i niski štimovi bas gitare Tihomira Glogoškog, uz duboke vokale i growlove Filipa Brtana. Zanimljivi su po tome što su radili glazbu za našu domaću, dobro poznatu video igricu "Serious Sam 3", a na energičnom nastupu koji je bio obilježen dobrim razglasom i interakcijom vokala s publikom, ispred nešto manje od sto ljudi, odsvirali su pjesme sa "Single Casualty" albuma.

Nakon kratke pauze i nekoliko hitova s razglasa, stigla su 23 sata kada je započeo nastup zagrebačkog New Levela. Broj publike se pomalo povećao, no Močvara je još uvijek zjapila polu-prazna. Osnovani su 2007. godine, a sviraju mješavinu thrash i groove metala. Nakon pobjede na HGF-u, započeli su snimanje prvog studijskom albuma.

20131216-110513_syntheticscar1.jpg

Energičan i žestok nastup, s hrapavim vokalima Ivana Smuda u Hetfieldovskom stilu i pozivanjem prvih redova na mosh pitove, održali su u svojih 40 minuta, gdje su odsvirali pjesme s albuma koji bi trebao ugledati svjetlo dana početkom 2014. Među pjesmama kao što su "Refuse" i "Destiny" našla se i obrada Rage Against The Machina "Killing In The Name Of" koja je raspametila prve redove.

Još uvijek napola popunjena Močvara, dvadeset minuta poslije ponoći dočekala je i headlinera večeri, mađarski Wisdom, s kašnjenjem od dvadesetak minuta. Ovo je bio drugi nastup Wisdoma u Hrvatskoj, nakon ovogodišnjeg nastupa u Tvornici kulture s Eluveitiem i Sabatonom. Uz "Intro" s najnovijeg albuma započeli su nastup koji je bio obilježen prejakim zvukom iz zvučnika, koji je blago rečeno krčao, no zvuk se poboljšao odmah na prvoj pjesmi "War Of Angels". Odsvirali su sedamnaest pjesama s dosadašnja tri albuma "Words Of Wisdom", "Judas", te najnovijeg, "Marching For Liberty".

20131216-110714_wisdom4.jpg

Još jedan energični, jednoipol satni nastup, bio je obilježen neprestanim benganjem, izrazitim podržavanjem okupljenih, te komunikacijom vokala Gabora Nagya i publike s humorističnom notom. Publika je imala prilike čuti velik broj pjesama s najnovijeg albuma, kao što su "God Rest Your Soul", nešto nježniju "Wake Up My Life", "Dust Of The Sun", spomenutu "War Of Angels", te druge, a konačno je odsvirana i "Heaven And Hell", koja je mnogima nedostajala na prvom Wisdomovom nastupu u Zagrebu. Izrazito dobro podržane su bile pjesme s albuma "Judas", kao što su istoimena i "Live Forevermore", te 'himna' benda "Wisdom" s prvog studijskom albuma.

Najveća zamjerka Wisdoma je bilo 'šetanje' previsokim tonalitetima vokala Gabora, koji je svoj posao u ovako dugom nastupu sveukupno odradio jako dobro, ali mu je vokal u pojedinim trenutcima visokih nota pucao. Dok se takva situacija poboljšavala kako je nastup odmicao, vokal snižen za oktavu bi u početku spriječio ovakav problem. No bilo kako bilo, zbog izrazito pozitivne energije čitavog benda i Gaborovog snažnog stava na pozornici i komunikacije s publikom, prisutni su mogli staviti na stranu taj problem i uživati u njihovom nastupu do kraja.

20131216-110527_wisdom3.jpg

Nakon što je nastup Wisdoma završio u 1:40, najizdržljiviji posjetitelji mogli su uživati u dodatnim hitovima i nagradnim igrama. Organizatoru Valhalle čestitamo na volji i upornosti, uz želje da što duže posvjedočimo održavanju ovog programa koji uveseljava mnoge heavy i power metalce.

Set-lista Wisdom:

War Of Angels
God Rest Your Soul
Somewhere Alone
Fate
Have No Fear
Fallin' Away From Grace
King Of Death
Live Forevermore
Wake Up My Life
At The Gates
Failure Of Nature
Heaven And Hell
Take Me To Neverland
Judas
Wisdom
Dust Of The Sun
Strain Of Madness

kraj