Recenzije

Čaše u zrak

6.3.2013. @ 06:24 Igor Maračić

Dropkick Murphys

Signed & Sealed in Blood

Signed & Sealed in Blood
Datum izdanja:8.1.2013.
Izdavač:Born & Bred Records
Žanr:Punk, Folk-Rock
Naša ocjena: Ocjena: 3,5/5
Popis pjesama:
  1. The Boys Are Back
  2. Prisoner's Song
  3. Rose Tattoo
  4. Burn
  5. Jimmy Collins' Wake
  6. The Season's Upon Us
  7. The Battle Rages On
  8. Don't Tear Us Apart
  9. My Hero
  10. Out on the Town
  11. Out of our Heads
  12. End of the Night

Opet. Pa opet. "Signed and Sealed in Blood" donosi nešto žestine sa sing-along himnama po kojima su Murphysi najpoznatiji, a mjesta se našlo i za pokoju mamurnu laganicu.

Sve skupa zvuči sofisticiranije nego ikad, no na trenutke neinspirirano. Ipak je ovo prvenstveno live bend koji zvuči najbolje u društvu nakon koje čašice.

Nije da ne zvuči dobro ako ga slušate sami ili bez alkohola u sebi, daleko od toga, no tada je to kao Cola bez leda ili jagode bez šlaga. Poslije konceptualnog i nešto drukčijeg "Going Out in Style", ovaj album markira povratak korijenima i navijačkim poskočicama o krvi, znoju i pivi. "The Boys Are Back" kojom započinje ova priča s gajdama, harmonikom i mandolinom govori upravo u prilog tome. "Prisoner's Song" nastavlja u tom tonu i nosi sa sobom rak ranu ove ploče – repetitivnost. Na momente cijele pjesme znaju zvučati kao jedan veliki refren.

Permutaciju donosi sentimentalna "Rose Tattoo" koja usporava ritam i izvlači ono najbolje iz instrumenata, naročito mandoline. Do izražaja, kako na ovoj pjesmi tako i na većini albuma, dolaze horde pozadinskih vokala, što članova benda, što prijatelja benda koji su skočili do studija posuditi svoje glasnice.

Bendžom nadahnuta "Burn" i bejzbolska "Jimmy Collins Wake" ne prezentiraju veliko odstupanje od utabanog puta, no posebno zabavna i simpatična je netradicionalna "The Season's Upon Us", božićna veselica o disfunkcionalnoj obitelji. Iako bolje sjeda uz čaj s rumom u ruci i snježnu mećavu na polju, nema razloga zašto je ne pustiti i sredinom lipnja.

Iako pjevački prevladava impresivni i mekši Ken Casey, Al Barr zasjao je na rock dionici "Out on the Town". Ritam i riffovi vabe kao najbolji mamac za podizanje iz stolca, a hrapavi Barrov glas skladno upotpunjuje harmonično fućkanje.

Šankerska balada "End of the Night" shodan je kraj i dolikuje atmosferi albuma. S lijepo odmjerenim dodatkom klavira, u mnoštvu muških razabiru se i ženske glasnice. Tapšaj po leđima i pripiti šapat optimizma svim borcima protiv vjetrenjača.

Možda predvidljiv, "Signed and Sealed in Blood" sadrži odmjerenu dozu macho klišeja, zabave i emocija. Dovoljno da zadovolji svakog sportskog navijača, uličnog borca ili povremenog folk-rock fana.

kraj

Igor Maračić

Igor Maračić Good moaning!