Zagreb Forum 2013 - razvoj kreativne industrije u Zagrebu

26.2.2013. @ 09:01 Muzika. hr

Hrvatska u Europsku uniju ne ulazi samo kako bi dobila priliku zagrabiti u strukturne fondove Europske unije već u zajednicu država unosi i vlastite kapacitete kreativnosti i inventivnosti.

Zagreb Forum 2013, koji će se održati 12. i 13. ožujka, u organizaciji Grada Zagreba, Razvojne agencije Zagreb te suorganizatora, regionalnog think thank instituta GoForeSight, bit će jedinstvena prilika da se javnosti predstave potencijali koje Zagreb posjeduje u obliku kreativnog i inovativnog kapitala.

Na prezentaciji Zagreb Foruma direktor Razvojne agencije Frane Šesnić predstavio je ambiciozan plan povezivanja Zagreba s gradovima članica Europske unije te drugim globalnim partnerima s kojima bi suradnja i razmjena iskustava trebala rezultirati dodatnim poticajem razvoja kreativnih industrija u Zagrebu.

"Često se kod nas stječe dojam da se koristi članstva u EU iscrpljuju samo u korištenju EU fondova. No, takvim se razmišljanjem zanemaruje najveća vrijednost ulaska u Europsku uniju, a to je prilika da, koristeći sve prednosti koje donosi članstvo u najnaprednijoj ekonomskoj i društvenoj zajednici u razvijenom svijetu, vlastitim inovativnim potencijalima izgradimo gospodarstvo temeljeno na znanju. Pokušat ćemo dobiti odgovor na pitanje kako Zagreb učiniti modernim, progresivnim, pametnim, zelenim, inovativnim, povezanim i otvorenim europskim gradom" kazao je Frane Šesnić.

20130225-194904_creative03.jpg

Zagreb Forum oslanja se na istovjetnu konferenciju Ljubljana Forum, koju u Sloveniji organizira GoForeSight Institut iz Ljubljane. GFS Institut je postavio smjernice promoviranja inovativnih modela upravljanja, koje Razvojna agencija Zagreb dovodi u Hrvatsku.

"Misija Zagreb Foruma je da u ovim izazovnim vremenima ekonomske, socijalne i ekološke krize da prostor promociji novih inovativnih ideja i rješenja za budućnost te da odgovor na pitanje kako hrvatskim kreativcima pronaći partnere na osmišljavanju inovativnog modela razvoja" kazao je Frane Šesnić.

Teme o kojima će raspravljati sudionici Zagreb Foruma, kao i neke od panelista koji će dati svoj doprinos u definiranju i promoviranju kreativnih modela razvoja Zagreba, predstavio je član GFS instituta, ujedno i viši znanstveni suradnik Ekonomskog instituta Zagreb dr. sc. Zoran Aralica.

"Inovacije se percipira kao osnova za prelazak u društvo zasnovano na znanju, a u EU inovacijska politika postala je središnje strateško sredstvo za postizanje konkurentnosti industrija i, kao rezultat toga, za održavanje i stimuliranje gospodarskoga rasta. U okolnostima proširenja EU, Hrvatska mora uspostaviti i razviti suvremeni nacionalni inovacijski sustav" kazao je dr. sc. Zoran Aralica.

Više o ovom projektu potražite na www.zagrebforum.eu.

kraj

Muzika. hr

Muzika. hr - Glasno i jasno!