Trojica za peticu - The Jon Spencer Blues Explosion

18.2.2013. @ 11:24 Nikola Burčul

The Jon Spencer Blues Explosion + The Mentalettes

Datum i vrijeme:nedjelja, 17.2.2013. 21:30
Mjesto održavanja:Pogon Jedinstvo, Zagreb
Cijena ulaznice: 120/150 Kn

Trokut je najsnažniji geometrijski lik. Ako uzmete tri daske i čavlima ih pribijete jednu na drugu formirajući trokut, novonastalu formaciju nećete nikako moći rasklimati.

S druge strane, formirate li četverokut, peterokut ili sedmerokut, jednostavnim rasklimavanjem nastala struktura izgubit će svoj oblik - kutovi će promijeniti nakošenost, sedmerokuti ili peterokut će promijeniti izgled.

20130218-111819_4dsc01223.jpg

/ foto: Dino Brumec

Navedena teorija primjenjiva je i na glazbene sastave. Glazbeni trio najjači je oblik glazbenih formacija: s bubnjarom na vrhu trokuta, te još dvojicom glazbenika na krajevima njegove dvije katete, glazbena povijest nas je naučila da trio praši nevjerojatnom snagom. Sveden na minimum, ogoljen i bazičan, bez hrpe glazbenika iza koje se može skrivati, prepušten je međusobnom dijalogu i virtuoznosti. Tako je bilo od benda Cream. Tako je i kod The Jon Spencer Blues Explosion.

Spencer je sa svojim pratećim glazbenicima (Judah Bauer, Russell Simins) u Hrvatskoj posljednji put nastupio na prošloljetnom festivalu Terraneo. Očevici koji su prisustvovali festivalu prepričavaju mi da je bend bio jedan od najboljih, ako ne i najbolji, izvođač u tih nekoliko večeri. The Jon Spencer Blues Explosion gledao sam posljednji put prije godinu i pol kada su nastupili u zagrebačkoj Tvornici kulture. Koncert je - kao i ovaj put - bio održan u nedjelju, i bio je apsolutno fantastičan. No, ono što je malčice kvarilo dojam bio je katastrofalan izbor predgrupe. Nekakav lik što se nazivao Urban Junior sve prisutne davio je svojim repertoarom.

20130218-111830_4dsc06644.jpg

/ foto: Nikola Burčul

Ovaj put ta greška bila je ispravljena: kao predgrupa su nastupili The Mentalettes, vrlo dobar pop-rock bend predvođen trima pjevačicama odjevenim u kratke svjetlucave minice. Dok su na pozornici mrdale bokovima izvodeći svoj repertoar, mnogi pripadnici muškog dijela publike pojurili su bliže pozornici. U potpunosti sam ih razumio.

The Jon Spencer Blues Explosion nedavno su objavili novi album naziva "Meat and Bone" ("Meso i kost"). Naziv albuma točno opisuje njegov sadržaj: sastavljen je od čistog mesa i kosti - bez imalo sala. Isto tako bi se mogao opisati njihov sinoćnji nastup u Pogonu Jedinstvo gdje su promovirali taj album.

20130218-111843_4dsc06655.jpg

Čim su izašli na pozornicu i opalili prvu činelu i akord, posjetitelji su doživjeli nevjerojatan napad na ušni živac. Punk, blues i rock s pozornice su se spustili na okupljene silinom plimnog vala dok je sastav fantastično brzao kroz svoj repertoar. Na njemu su se našle uspješnice s novog albuma ("Black Mold", "Bag Of Bones", "Strange Baby"), kao i njihovi klasici koji su nas uveseljavali dugi niz godina ("Afro", "Sweat"...).

U središtu svakog velikog rock benda jest izvrstan frontmen s kojim se 'uvijek mora nešto događati'. Jon Spencer savršen je primjer toga. Na pozornici se izvija, vrišti, skače, kleči, mikrofon gura duboko u usta, a kasnije ga koristi kao slide za svoju gitaru. "Znoj mu kapa s tijela u ritmu glazbe koju svira", baš kao u onoj pjesmi Boba Segera. Kad su nakon točno sat vremena formalnog nastupa prvi put napustili pozornicu, prisutne su ostavili u stanju šoka. Slijedio je bis i kraj.

20130218-112305_4dsc06614.jpg

Veliki rock'n'roll plamen zapaljen je prije šezdesetak godina u Memphisu. Od tada neprestano gori prenoseći se s generacije na generaciju. Elvis ga je prenio na Jona Spencera, Spencer na Jacka Whitea, Yeah, Yeah, Yeahse... Veliki rock'n'roll plamen nikad se neće ugasiti. Utješno je to znati.

kraj