Dah alter-rocka razvalio Tvornicu

17.2.2013. @ 20:42 Ivan Kišić

Dinosaur Jr. + Chris Brokaw

Datum i vrijeme:subota, 16.2.2013. 21:00
Mjesto održavanja:Tvornica kulture, Zagreb
Cijena ulaznice: 120/140 Kn

Zagreb nije neznanac američkoj alternativnoj rock sceni '80-ih godina, tako smo imali priliku vidjeti sve od Pixiesa do Mission of Burma, no među najvećim imenima originalnog indie rocka koji su nas posjetili ostali su Dinosaur Jr.

Gostovanje prije nekoliko godina nije pretjerano dobro prihvaćeno, no na valu vrlo dobrog albuma "I Bet on Sky" Tvornica kulture ipak je bila puna.

20130217-203931_4444.jpg

/ foto: Amadea Kovačč

Večer je otvorio Chris Brokaw, glazbenik vrlo impresivnog životopisa koji je s gitarom i glasom zagrijavao publiku za bend večeri. Nisam uhvatio cijeli nastup, no spora električna gitara i opušteni pristup služili su kao odlična protuteža onome što je došlo nešto nakon 22 sata. Kao da dolaze Grateful Dead, pozornica je bila okružena zidom pojačala koji su najavili gomilu zvuka koji se srušio na publiku.

Priče o intenzivnim nastupima zadnjih dana povećale su glasine o tome da će se zagrebački nastup samo odraditi, no s glazbene strane to nikako ne stoji. Lou Barlow se u rasparenim čarapama sakrio iza duge kose, J Mascis izgleda kao Sauron kojem je vrlo dosadno s druge strane pozornice, a Murph drži ritam u sredini, baš kao i izvan pozornice, kad je netko trebao držati balans između basista i gitarista.

Glazbeno, razvalili su. Bilo je glasno, snažno i energično, Barlowov bas spuštao je gustu zvučnu pozadinu, a Mascis je bacao publiku u delirij sa svakom nasumičnom solažom. Buku sam veći dio koncerta osjećao u grlu, a vrlo dobra set-lista samo je upotpunila dojam – nije bilo praznog hoda ili loše izvedbe, no dvije stvari su malo smanjile dojam.

20130217-204029_44443.jpg

Murph i Lou bacili su osmijeh i rekli pokoju riječ, no Mascis je na svom kraju stajao mirno i bez emocija. "Kao da to radi svaki dan" je istina, no iako je poznat po manjku živosti, nedostajalo mi je malo osjećaja. Na to još dodajem loš razglas koji je utopio njegov glas u instrumentalnu buku, tako da sam s desne strane pozornice teško razaznao riječi pjesama, a u prvim redovima vokal je bio u potpunosti ugušen.

Starije pjesme su nosile nastup i dobile najbolje reakcije publike, no "Feel the Pain", "Freak Scene" i "Forget the Swan" nisu morale nositi nastup uz odlične "Don't Pretend You Didn't Know", "Almost Fare" i Barlowovu "Rude" s "I Bet on Sky".

20130217-203910_4dsc06598.jpg

/ foto: Nikola Burčul

Dobili smo još i hardcore preradu Deep Wounda, preteče Dinosaur Jr i za kraj "Just Like Heaven" The Cure. Izvedba je bila malo abrazivna i drukčija od studijske, no pružila je odličan završetak vrlo dobrog nastupa.

Red melodične gitare pa red bučne riffoidne lavine stara je formula dinosaura alter-rock scene, a u subotu navečer postao je puls oko tisuću ljudi okupljenih u Tvornici kulture.

kraj