Jugoslavenski doprinos Live Aidu '85

24.2.2013. @ 09:01 Stjepan Vrečko

Live Aid postavio je 1985. neke nove standarde u glazbenom svijetu. Da je tadašnja jugoslavenska scena itekako bila dio tog svijeta, podsjetit ćemo se kratkom pričom o YU Rock misiji.

Trinaesti srpnja 1985. jedan je od onih glazbenih datuma koji će se zauvijek pamtiti. Toga je dana održan Live Aid, glazbeno-humanitarna manifestacija koju su za pomoć Etiopiji organizirali Bob Geldof i Midge Ure.

'Globalni jukebox' istovremeno se održavao na stadionu Wembley u Londonu i na stadionu JFK u Philadelphiji s američke strane Atlantskog oceana. Osim nastupa uživo - među kojima je svakako najupečatljiviji ostao onaj grupe Queen - u program su se uključivali glazbenici i javne osobe širom planeta sa svojim lokalnim projektima kao dijelom cjelokupne akcije.

Uz Austriju, Kanadu, Norvešku i neke druge države, i tadašnja je Jugoslavija oformila svoj ad-hoc bend po imenu YU Rock misija koji se svjetskoj publici predstavio pjesmom "Za milion godina". Pjesma je emitirana u 16 sati i 10 minuta po našem vremenu, između philadelphijskih nastupa Black Sabbatha i Run DMC-a.

Uz pomoć časopisa Rock, autori pjesme, skladatelj Dragan Ilić (lider benda Generacija 5) i tekstopisac Mladen Popović (urednik tada popularne emisije "Hit meseca") po prvi su put okupili jugoslavensku pop i rock elitu na jednom mjestu.

Gledajući ovitak singla možemo pročitati da su bend činili Oliver Mandić, Serđo Blažić (Atomsko sklonište), Željko Bebek (tada bivši pjevač Bijelog dugmeta), Marina Perazić (Denis & Denis), Momčilo Bajagić i Dejan Cukić (Bajaga i Instruktori), Vesna Vrandečić (Xenia), Aki Rahimovski i Husein Hasanefendić (Parni valjak), Zorica Kondža, Slađana Milošević, Jura Stublić (Film), Dado Topić, Massimo Savić (Dorian Gray), Zdravko Čolić, grupa Aska (Snežana Stamenković, Izolda Barudžija i Snežana Mišković), Alen Islamović i Sead Lipovača (Divlje jagode), Ljuba Ninković (Tunel), Doris Dragović, Anja Rupel (Videosex), Srđan Šaper i Vlada Divljan (Idoli), Predrag Jovanović (poznat kao Peđa D' Boy), Vlatko Stefanovski (Leb i sol), Zoran Predin (Lačni Franz), Igor Popović (Jakarta), te članovi benda Generacija 5 (Dragan Jovanović, Dušan Petrović, Slobodan Đorđević i Dragan Ilić).

20130215-235524_yu-rock-misija01.jpg

Međutim, ono što piše na ovitku nije nužno i ono što se vidi u spotu. Da ne bude zabune, postoji nekoliko verzija istog spota. Iako se na internetu može pronaći informacija da su Bora Đorđević (Riblja čorba) i Goran Bregović (Bijelo dugme) odbili sudjelovati u stvaranju pjesme, obojicu se, prilično raspoložene, može vidjeti u jednoj drugoj verziji. Jednako tako, u spotu je i tadašnji pjevač Bijelog dugmeta, Mladen Vojičić Tifa, koji na ovitku nije nigdje naveden.

Kako su 1985. autoru ovih redaka važnije bile igračke od Live Aida, može samo upozoriti na jednog YouTube komentatora koji kaže kako je 'solo u studiju odsvirao gitarist Generacije 5, Dragan Jovanović Krle, jer je Vlatko Stefanovski (iz opravdanih razloga) zakasnio na snimanje'. No, zato je lako uočiti kako nedostaju ipak neka važna imena. Bilo bi neozbiljno nabrajati ih jer tko zna koga bismo sve izostavili, pa ćemo reći 'abecedno': od Azre do Zabranjenog pušenja.

Na forumu stranice Zabranjeno-pusenje.com može se pronaći zašto sarajevski bend nije sudjelovao, a razloge je u jednom intervjuu objasnio dr. Nele Karajlić: "Postoji jedna stara indijska poslovica koja kaže 'Nije stvar u tome da siromahu pokloniš ribu za jesti, nego je stvar da mu pokloniš mrežu kojom će je hvatati'. Kapitalizam (koncerti na Wembleyu i u Philadelphiji) nas uporno uvjerava da je to pravi postupak, to što oni šalju ribu u Etiopiju. A isto tako u toj noći 13. na 14. srpnja sasvim nam je jasno rekao da u Etiopiju neće poslati mrežu. S lica debelih i matorih rockera koji su te večeri zabavljali omladinu svijeta jasno se čitala poruka 'Mi ćemo uvijek biti solidarni s vama, ali vi ćete uvijek biti gladni'".

20130215-235532_yu-rock-misija02.jpg

Ipak, da budu malo manje gladni pobrinula se YU Rock misija koja je 15. lipnja 1985., mjesec dana prije Live Aida, održala koncert na beogradskoj Marakani pred nekih 30 tisuća ljudi. Na osmosatnom koncertu nastupio je velik broj izvođača, a prikupljena pomoć za Etiopiju - što od albuma i koncerta, što od drugih priloga - iznosila je 'milijardu dinara'.

Prema nekim procjenama, na stadionima u Londonu i Philadelphiji bilo je oko 170 tisuća ljudi, dok je broj globalne publike koja je Live Aid pratila uživo znatno veći: gotovo dvije milijarde u 150 država svijeta.

kraj

Stjepan Vrečko

Stjepan Vrečko - Ponekad su važniji oni tonovi koji se ne odsviraju...