Questlove: "Najveće iznenađenje za fanove bilo bi da zvučimo kao The Roots"

19.9.2012. @ 15:00 Ivan Kišić

The Roots su bili najveća atrakcija ovogodišnjeg Terranea i možda jedina šansa da ovakav bend vidimo u Hrvatskoj.

Odlični glazbenici i spisatelji, The Rootsi su nam se predstavili na krilima posljednjeg albuma "undun", a kao jedni od rijetkih domaćih medija, stigli smo razmijeniti nekoliko riječi s Questloveom, pokretačkom snagom i bubnjarom benda.

20120918-173408_013-band-festival-live-music-on-stage-show-summer-terraneo-t.jpg

live @ Terraneo 2012 / foto: Borna Čavrag

Unatoč uvjetima (Questlove je odmah nakon intervjua izašao na pozornicu), saznali smo nekoliko sitnica o novom albumu benda i eventualnoj promjeni zvuka, kao i pjesmi koju bi svirali predsjedničkim kandidatima na američkim izborima. Naime, The Rootsi su se našli u aferi kada su zastupnici Michele Bachmann svirali Fishboneov ska klasik "Lyin' Ass Bitch". Prema svemu sudeći ne bi ni ovaj put bježali od kontroverze, s izborom pjesme o varalici za republikanskog kandidata Romneya koju je prije 30-ak godina Stevie Wonder posvetio Richardu Nixonu.

Izjavio si da će sljedeći album The Rootsa imati drukčiji zvuk nego trenutni, "undun". Možeš li malo objasniti na kakav zvuk ciljate?
Svaki album The Rootsa ima drukčiji zvuk nego onaj koji je došao prije njega i mislim da kada određeni album izađe mi ga toliko često izvodimo i dugo smo na turneji da se umorimo istog zvuka. Kod stvaranja novog albuma očajno pokušavamo napraviti točno suprotno. Ljudi nas zato pitaju zašto su vam albumi dan i noć, kako to da nemaju konzistentan zvuk?

Kada sviramo "Seed" 500 puta godišnje dosade nam rock pjesme, kada sviramo "You Got Me" tisuću puta godišnje, dosade nam drum'n'bass pjesme, kao umjetnici pokušavamo proširiti horizonte i vidjeti koliko daleko možemo ići. Ipak, ne želim biti toliko eksperimentalan da se ne osjeća da smo još uvijek The Roots.

Znači ništa radikalno?
Ne nužno, ali može biti. Budući da je ovo sad naš 15. album, naši fanovi vjerojatno očekuju da ih iznenadimo pa bi najveće iznenađenje moglo biti da zvučimo kao 'obični' The Rootsi. Možda to napravimo, ali trenutni plan nam je da se malo promijenimo.

Budući da ste kućni bend u Jimmy Fallonovom showu, koju pjesmu biste svirali predsjedničkim kandidatima?
Baracku Obami već smo svirali Al Greenovu "Let's Stay Together", a za Mitta Romneya odabrao bih "He's Misstra Know It All" Steviea Wondera, ali sumnjam da bi mi TV kuća to dozvolila (smijeh).

kraj