Recenzije

Teško-thrasherska artiljerija

4.9.2012. @ 23:41 Ante Veršić Wera

Mortillery

Murder Death Kill

Murder Death Kill
Datum izdanja:29.6.2012.
Izdavač:Napalm Records / Maldoror
Žanr:Thrash Metal
Naša ocjena: Ocjena: 3,5/5
Popis pjesama:
  1. Murder Death Kill
  2. Sacrifice
  3. Evil Remains
  4. Fritzls Cellar
  5. Outbreak
  6. Despised By Blood
  7. Countless Suicide
  8. Voracious Undead
  9. Without Weapons
  10. Mortal Artillery

Relativno nepoznat kanadski bend iz Edmontona na sceni je tri godine, nakon EP-a slijedi prvi studijski album objavljen ljeti prošle godine, a u lipnju ove napravljeno je reizdanje za Napalm Records.

Kako bismo ih pobliže upoznali, recimo da uz 'tri mušketira', bend sačinjavaju i dvije dame, pjevačica Cara McCutchen i basistica Miranda Gladeau.

Mortillery svira thrash metal po uzoru na onaj iz sredine '80-ih., na bendove kao što su Nuclear Assault, Razor, Toxic Holocaust ili Violator, glazba im obiluje brzim punky-thrash, ali i heavy riffovima, koji se čuju u mnogim pjesmama, gitarske solaže zastupljene su gotovo u svakoj pjesmi, neke su melodične i catchy, a neke 'škriputave', brze, gotovo kakofonične. Produkcija je moćna, ali pomalo i cjelovito kakofonična, pjevanje se sastoji od vrlo visokih, čistih, pa sve do nižih, dubokih, gotovo 'prljavih' izvedbi i skoro pa se ponegdje dostigne razina growla.

Pjesme traju od tri do pet minuta, brze su, rezolutne i rezonantne, bubnjevi i bas drže i održavaju visoke tenzije, pa tako nijedna nije dosadna i neslušljva. Upravo dinamika i razorna snaga pjevačice Care, uz gitarske riffove, cijelom albumu daju dodatnu mračnu atmosferu i žestinu. Što se tiče tekstualne tematike, recimo da se dotiču tamnih strana života: smrt, zlo, apokalipsa.

Hitac iz vatrenog oružja te sirena za uzbunu uvode nas u naslovnu pjesmu "Murder Death Kill", koja je beskompromisna, žestoka i brza, a snažan i agresivan tempo, te brzina, nastavljaju se i u "Sacrifice" i "Evil Remains", da bi nas na "Fritzls Cellar" dočekao piano uvod, no samo nakratko, jer se on 'prelama' u čvrst i energičan gitarski solo, a sama pjesma je srednjeg tempa. Jedna od najžešćih i najbržih trominutna je "Despised By Blood", dok je "Without Weapons" heavy/thrash kombinacija srednjeg i prevladavajućeg brzog ritma.

Ovo je, kako rekosmo, relativno nov bend na sceni, i preporučljivo je poslušati njihov album, samim tim jer će se zasigurno svidjeti mnogim poklonicima old school thrash metala. A kako i među mlađim generacijama ima veliki broj ljubitelja 'old thrasha', preporuka ide – svim thrash generacijama.

kraj

Ante Veršić Wera

Ante Veršić Wera - 'Ora Et Labora'