Amon Tobin oduševio s "ISAM" na Springfestivalu

20.5.2012. @ 11:25 Muzika. hr

Springfestival: Amon Tobin

Datum i vrijeme:srijeda, 16.5.2012. 21:00
Mjesto održavanja:Helmut List Halle, Graz

Što su starijim generacijama bili The Beatles i The Rolling Stones, suvremenim generacijama mogao bi biti upravo Amon Tobin.

Amon Adonai Santos de Araújo Tobin brazilski je producent i DJ koji je počeo izdavati glazbu u drugoj polovici '90-ih godina. Neograničen žanrovima, uvijek je koristio sampler kao centar svoje produkcije, a bavi se i snažnom manipulacijom field recording audio zapisa (sempliranjem klasičnih instrumenata, syntheva, prirode koja ga okružuje, itd.). Već dugi niz godina izdaje na jednom od najjačih labela elektronske glazbe - Ninja Tuneu.

Ovaj suvremeni umjetnik i sound designer otvorio je ovogodišnji Springfestival u Grazu, na Electronic Beats Opening Night u odlično ozvučenoj Helmut List Halle.

Amon Tobin doista se dokazao kao jedan od pionira elektronske glazbe, otišavši korak dalje u izvođenju svog zadnjeg albuma "ISAM", koji je predstavio audio-vizualnim spektaklom na Springfestivalu. ISAM sa sound dizajnerskog stajališta implementira mnoštvo složenih i sitnih dijelova audio zapisa, koji kao rezultat daju vrhunski isproduciran, kompleksan i dinamičan album.

20120520-112039_amon23.jpg

Kada su se ti fini zvukovi spojili s vizualnim dijelom dizajniranim od strane arhitekta i studija vizualnih performansa Blasthaus, VSquared Labs, Vita Motus Design i Leviathan, Tobin je dobio fenomenalan i kompleksan audio-vizualni show.

To su 3D vizualizacije projicirane na set izgrađen od kocaka koje podsjećaju na 3D Tetris unutar kojeg se za vrijeme nastupa nalazi Amon Tobin. Vizualizacije se savršeno stapaju s njegovom glazbom u harmonično-futuristički 3D teatar, koji je spojio najsuvremenije tehnologije iz oba svijeta - i glazbe i vizualizacija.

20120520-112033_amon.jpg

Na Springfestivalu show trajao je sat i pol unutar kojeg su posjetitelji mogli čuti pjesme sa zadnjeg albuma i njegove starije uspješnice. Krenuo je s preciznim audio vizualnim live setom u kojem se činilo da svaki zvuk ima i svoj vizualni pomak, svaka pjesma svoju glavnu vizualnu temu s dinamičnim i konstantnim nadograđivnjem ne dopuštajući gledatelju da skrene pogled.

Nakon bisa izašao je iz instalacije kao iz kokpita svemirskog broda i nakon naklona publici vratio se i zavrtio svoje starije pjesme u žestokom tonu. Smanjeni detalji vizualnog dijela dopustili su publici da opusti oči i zapleš, što je vjerojatno i bila ideja.

20120520-112122_amon12.jpg

Impresivan kraj s drugim bisom kao je finale cijelog spektakla zaokružio je ovu večer u kojoj se Amon Tobin dokazao kao umjetnik koji vodi scenu a nikako da je vođen njome.

Izvještava: Matija Vojvodić

kraj

Muzika. hr

Muzika. hr - Glasno i jasno!