Recenzije

Kako biti i jebati autoritet?

17.4.2012. @ 13:00 Igor Maračić

Andrea Blaudrund Nevins:

The Other F... Word

Datum izdanja:siječanj 2012.
Izdavač:Oscilloscope Laboratories
Žanr:Dokumentarac
Trajanje:98 min
Naša ocjena: Ocjena: 4/5

Baziran na knjizi "Punk Rock Dad" Jima Lindberga (bivšeg pjevača Pennywisea), "The Other F... Word" istražuje svijet punk-rock očeva, po mnogima nespojivih pojmova.

Kako kombinirati punk-rock i očinstvo, psovati u pjesmama, no zabraniti to isto svojoj djeci, kako biti protiv autoritete, a istovremeno biti autoritet? Ta i slična pitanja postavljena su u nešto više od sat i pol zanimljivog, emotivnog i smiješnog dokumentarca koji nije samo za punkere niti je samo za očeve.

Zamislite čovjeka u crveno-crnim hlačama i majici na kojoj piše 'mrzim ljude' sprijeda i 'i oni mrze mene' straga, leopard frizurom i tetovažom na čelu kako vodi svog trogodišnjeg sina na igralište - igralište koje postane prazno u roku odmah. Iako možda ne zvuči tako, to je definitivno jedna od najsmješnijih scena filma. Radi se o Larsu Fredriksenu iz benda Rancid koji je kao i mnogi drugi već navikao na gledanje ispod oka od strane javnosti iako se oblači i izgleda drukčije.

Film sadrži mnogo osobnih i dirljivih dijelova, a to se najviše odnosi na Duanea Petersa (U.S. Bombs) koji u suzama govori o smrti svog sina i o tome kako je to nadživjeti dijete, dok je Flea (Red Hot Chili Peppers) progovorio o svojim problemima s drogom i kako se to promijenilo zbog njegove kćeri. Pomalo čudan dojam ostavlja dio gdje Art Alexakis (Everclear) priča o svom odnosu s ocem.

Protagonist i u većem djelu narator filma je Jim Lindberg oko kojeg se najveći dio filma i odvija, a osim njega susrećemo još i Fat Mikea iz NOFX-a, Bretta Gurewitza iz Bad Religion, Marka Hoppusa iz Blink182, poznatog skejtera Tonya Hawka i mnoge druge.

Čitateljica Jimove knjige Andrea Blaudrund Nevins udružila se s nezavisnim Oscilloscope Laboratories i snimila ovaj dirljivi dokumentarac vrijedan našeg vremena. Dala nam je materijal za razmišljanje, smijanje, plakanje i nadasve uživanje. Nije ovo klasičan dokumentarac u kojem ćemo naučiti podatke ili čuti statistiku, ovdje se informacije dobiju iz srca i odu u srce. Je li pojam punk-rock otac oksimoron ili sretna priča, procijenite sami.

kraj

Igor Maračić

Igor Maračić Good moaning!