Recenzije

Svjetsko, a istarsko

17.4.2012. @ 08:24 Marko Vukušić

Bruno Krajcar

Istrael

Istrael
Datum izdanja:21.9.2011.
Izdavač:Aquarius Records
Žanr:Jazz, Pop, World Music
Naša ocjena: Ocjena: 3,5/5
Popis pjesama:
  1. Vino
  2. Ča još čekaš brode
  3. Vila z Ćićarije
  4. Ura
  5. Blizu Žminja grada
  6. Prstenac
  7. Va Labine by Night
  8. Sette passi dance
  9. Pola per sempre
  10. Kastavski moj grade
  11. Dragi kamen
  12. Rosa
  13. Balun (instrumental)
  14. Draga nam je zemlja (instrumental)
  15. Rosa (instrumental)

Na albumu "Istrael" Bruno Krajcar donosi novu fuziju tradicionalnog istarsko-kvarnerskog melosa i jazz-pop stilizacija.

Dio materijala čine tradicionalne pjesme i napjevi, uglazbljeni su i stihovi istarskih pjesnika Mate Balote i Daniela Načinovića, a većinu pak čine pjesme kojima je Krajcar autor i glazbe i stihova. U svakom slučaju, i kad je riječ o originalima i kad je riječ o obradama, fascinacija zvucima, mirisa i okusima Istre i Kvarnera očita je i u notama i u stihovima.

20120416-082910_krajcar.jpg

Pitke melodije i prozračni aranžmani u kojima glavnu riječ vodi Krajcarov piano savršeno se slažu s mahom optimističnim tekstovima koji slave ljubav, prirodu, rodni kraj i bonvivansko uživanje u životnim radostima. Poruka "Istraela" je da je svijet koji nas okružuje lijep, kao i život u njemu.

Osim klavira, Krajcar na albumu svira mnoštvo drugih instrumenata poput harmonike i tradicionalnih istarskih glazbala cindre, šurla i duplica. Od ostalih tradicionalnih instrumenata na albumu se može čuti i roženica, a tu su i brojni gostujući instrumentalisti i vokalisti poput Stjepana Hausera, ženske vokalne skupine Lanišće, Gabi iz grupe Nola, Alena Vitasovića, Galiana Pahora, dječjeg zbora Zaro, Elvisa Stanića, Maura Giorgija, Alda Spade i Robina Hevnessa. Velika talijanska pop zvijezda iz šezdesetih Bobby Solo gostuje u multijezičnom 'elvisovskom' rock'n'rollu "Va Labine By Night", a Arturo Alvarez pjeva "Roza" na španjolskom.

Određene paralele mogu se povući između Krajcara i sastava Black Coffee ili Tamare Obrovac koji također miješaju mediteranski pop s jazzom. Krajcar se od njih razlikuje po tome što je kod njega ipak veći naglasak na 'pop' strani.

Miješajući tradicionalne istarsko-kvarnerske instrumente, melodije i napjeve, sa za svačije uho ugodnim jazz kanconama i ponešto elektronike, te korištenjem pjevanja na više jezika, Bruno Krajcar napravio je album koji s punim pravom zaslužuje pridjev 'world music'.

kraj

Marko Vukušić

Marko Vukušić - Writing About Music is Like Dancing About Architecture.