Obračun tjedna - Festivali i 'mrtvi milijuni' u prvom planu

29.1.2012. @ 11:24 Krešimir Blažević

Brojači novca kažu da je najbolja zvijezda mrtva zvijezda, a tu 'bolesnu teoriju' potvrdit će i podatak da se pjesme Ette James nikada nisu bolje prodavale, a tek je pokopana.

Ali ne brinite zvijezde i zvjezdice, ne morate umrijeti da bi se obogatili, samo zamolite predsjednika da otpjeva koji vaš stih, kao Al Green.

Hvala Bogu gospodin Leonard Cohen je živ i zdrav i dalje stvara dobre albume. Ironično zvuči, ali hvala Kelley Lynch što ga je 'pogurala' na novo glazbeno uskrsnuće. Proteklih dana nova izdanja predstavili su i The Ting Tings sa "Sounds From Nowheresville" i Garbage, koji još taje naziv albuma, ali nije tajna da mu se mnogi vesele.

Ovaj tjedan definitivno pripada festivalima - Terraneo se javio s datumima svog drugog izdanja, krenule su ulaznice za Rokaj fest i 'smekšan' je line-up s TBF-om, INmusic u svom sedmom izdanju ide u skraćenom 'originalnom' nazivu, New Order prvo je veliko ime potvrđeno za Exit, 'britanski' Hideout festival dovodi na Zrće jednu od najvećih DJ-zvijezda Skrillexa, a Metalcamp je 'piknuo' još tri jaka imena Testament, Nile i Epica. A tek nas čekaju mnoge vruće potvrde... kupite ulaznice na vrijeme dok su jeftinije.

20120129-104027_publika.jpg

Gostovanje Tarje a pogotovo celtic-punkera Dropkick Murphysa ostat će u dugom pamćenju ovdašnjim fanovima, a i ekipi sa sjeverne tribine Maksimirskog stadiona (u Tvornici su se i navijačke baklje palile). Oni koji bili na predstavljanu novih Svadbasa uživo, kažu da 15. veljače možemo dobiti prvog kandidata za album godine.

Od nekuda su se pojavili 2 Live Crew, raperi koji nisu željeli postati slavni da bi ševili već da bi pričali o tome kako su dobro ševili. Nadam se samo da nisu postali ministranti. Još jedan velikan glazbene scene, ali on je baš 'The Greatest', se javio nakon dugog vremena - Vangelis. Možda nije rekao puno toga zanimljivog, ali dovoljno da podsjeti na svoja velika djela. Uživajte uz "Chariots of Fire".

Kad smo već otišli tako daleko, onda valja spomenuti da nam se vraćaju i Monty Pythonovci, čiju pjesmu rado pjevajmo uvijek kada stanemo u pseći kakać nasred nogostupa.

Zadnjih dana prisjetili smo se i poznatih crtanih likova kakve više ne viđamo na telki - Wilco feat. Popay i Oliva za novi videospot "Dawned on Me", dok se ekipa iz Disneya opako našalila s fanovima Joy Divisona i stavila Mickeya Mousea na cover "Unknown Pleasuresa". Tako smo dobili još jednu raritetnu memorabiliju za koju već sada daju hrpu love, ali i novi val klinaca koji će sada saznati tko je Ian Curtis.

Za kraj Obračuna tjedna dva savjeta: prvi - pripazite na viruse SOPA, PIPA, ACTA, OPEN jer šire se brzinom munje svijetom bacajući u karantenu svakog tko je ikada napisao download, upload, mp3 ili free music u svoj browser i ne otvarajte vrata ljudima u crnom, sigurno ne nose dobre vijesti. Drugi - ne bacajte knjige, darujte u knjižnice ili dragom prijatelju ili budite kreativni i napravite torbice. Budite in, budite indie.

I da, podsjetnik, album "Born to Die" Lane Del Ray je vani, sudite sami ako već niste jel' riječ o novoj pop-heroini ili odlično odrađenoj kampanji po paskom bogatog roditelja.

kraj

Krešimir Blažević

Krešimir Blažević - "No business like media business" Ingrid Antičević