Recenzije

100 posto žuto, 100 posto crno

6.9.2011. @ 14:00 Ivan Antunović

Hemendex

Reset 2 EP

Reset 2 EP
Datum izdanja:5.9.2011.
Izdavač:Geenger Records
Žanr:Pop, Elektronika
Naša ocjena: Ocjena: 5/5
Popis pjesama:
    1. Miniwelle (Tanz der Tudjman)
    2. Reset This Place
    3. Milk With Satan
    4. Have a Nice Weekend
    5. Microscope

Nakon zasluženog niza hvalospjeva oko prvog izdanja grupe Hemendex - 7-inčne delicije zvane "Reset 1", čiji se med praktički još uvijek fino topi i razlijeva gramofonom i ušnom šupljinom, dobili smo i njegov konceptualni nastavak - "Reset 2".

U nedavnom intervjuu, grupa je objasnila misterij svoje "Reset" priče - koncept nastupnog 7-inčnog EP-a i ovog, najnovijeg izdanja prvotno su zamišljeni pod zajedničkim naslovom "Reset This Place". No iz određenih razloga nastaju izdvojeni artefakti, na koje će se, vjerujem, s vremenom gledati kao na eksperiment vrijedan divljenja uz obavezan naglasak na 'raritetnom'.

Iznova ne mogu objasniti vlastitu fascinaciju ovim bendom, ali tajna uspjeha Hemendexa definitivno leži u domišljatom kombiniranju vlastite muzičke nabrijanosti i - kako ranije rekosmo - zdravih uzora, kroz gitarističke i sintetičke riffove, plesni ritam i nepretenciozne tekstove - koje doduše, i nećemo u potpunosti razumjeti, no već u naslovima tih pjesama, grupa pokazuje svoju rasterećenost ovozemaljskim temama, naprosto željna igre riječima, ostavljajući slušatelju da izvuče vlastiti zaključak iz poruka koje odjekuju kroz pčelinje treštavilo.

U odnosu na tako entuzijastički samostalan korak u slučaju prvog izdanja, Hemendex novim uratkom pomalo gube na svojem DIY identitetu ali ne gube i na kvaliteti. "Reset 2" objavila im je zagrebačka nezavisna etiketa Geenger Records, specijalizirana - barem do dolaska Hemendexa - isključivo za eksperimentalnu (black?) metal scenu.

Svojom razigranošću, naši crno-žuti heroji stilski se možda ne uklapaju u repertoar dotičnog izdavača, ali ne ostaju niti dužni po pitanju energičnih uboda njihovim kolektivnim žalcem. "Dvojka" nažalost ipak nije zaživjela kao 10-inčni EP na žutom vinilu, kako je grupa prvotno zamišljala - no ne smeta, jer ni u slučaju CD-a, Hemendex svoju estetiku i manifest nisu prepustili slučaju. Tako da u nedostatku obožavanijeg vinila imamo jednako profesionalno i lijepo upakiran, inverzno žuti digipack s već uvriježenim, prepoznatljivim saće-uzorkom.

Naravno i opseg materijala ovdje se proširio - ni više ni manje, nego na pet numera u njihovom konačnom, studijskom izdanju, a u kojima je redovitija publika do sada mogla uživati isključivo na koncertima grupe. "Microscope", poprilično nasilnički raspoložena "Milk With Satan" ('... bite your head off...!'), "Have a Nice Weekend", "Reset This Place" i meni osobno njihov najdraži komad - provokativna "Miniwelle (Tanz der Tudjman)" (s ubojitim stihom - "No need for your surrender, all you have to do is dance...") - dosljedno slijede jedna drugu, nebitno kojim ih redom slušali. Svaka nam, poput snažne vitaminske doze, daje vrlo malo šanse da uhvatimo dah negdje između.

A negdje između, Hemendex su vješto iskoristili medijski prostor CD-a, ponudivši konzumentu na uvid impresivan bonus, obilat audiovizualnim iznenađenjima - koja nećemo otkrivati i pokvariti ih, već svakog čitatelja ovih redaka pozvati da sam otkrije o čemu se radi.

U konačnici, jedina mala opaska ide na račun pjesme "Have a Nice Weekend" - u kojoj je bas-gitari trebalo dati malo više slobode (naročito ako tu studijsku verziju usporedimo s odličnom live-izvedbom dotične pjesme, nedavno objavljenom na kasetnoj kompilaciji "Life Is Not a Soundcheck Vol. 1"). Ovako, bas koji je trebao iznova ponijeti cijelu konstrukciju na vlastitim plećima slabo dolazi do izražaja, gotovo je nečujan u pozadini, zbog čega i drugi fenomenalni sastojci u ovoj konkretnoj pjesmi kao da se nemaju za što uhvatiti.

No unatoč jednom takvom potencijalnom nedostatku pažnje uslijed perfekcionističkog upeglavanja cjeline, ovo je i dalje fenomenalno nabrijana adrenalinska elektro-vožnja crno-žutim krajolikom, negdje na pola puta između najslađeg infarkta i teleportacije.

kraj