Uhvati besmrtnost - postani 'longplejka'

31.7.2011. @ 15:00 Stjepan Vrečko

Recimo da ste posvetili svoj život glazbi i da ne možete zamisliti niti jedan trenutak bez nje. Ipak, jednoga dana druženje dođe kraju, istekne vam rok trajanja i što onda? Kako svima pokazati koliko vam je značila?

Ako ne želite istrunuti u lijesu ili provesti vječnost u urni, posjetite And Vinyly, britansku tvrtku koja će od vašeg pepela napraviti - nije šala - pravu pravcatu, posve funkcionalnu gramofonsku ploču koju možete ostaviti ožalošćenoj rodbini, prijateljima i svima ostalima.

Kao da to samo po sebi nije dovoljno bizarno, na ploču je moguće usnimiti poruku, omiljene pjesme ili oporuku, a ukoliko ste pobornik minimalizma vaš će pepeo proizvoditi tek uobičajeno krckanje svojstveno pločama.

20110722-234207_004.jpg

Tvrtku je osnovao Jason Leach (jedan od osnivača techno grupe i istoimene diskografske kuće Subhead 1990.; u međuvremenu vlasnik drugih etiketa poput House of Fix, Daftwerk i - ironično - Death to Vinyl). Kako sam kaže na ideju je došao zahvaljujući vatrometu:

"Majka je radila u pogrebnom poduzeću i često je bila u organizaciji posljednjih ispraćaja. Na televiziji sam vidio kako je posljednja želja jednog Amerikanca bila da mu se pepeo stavi u pirotehnička sredstva i napravi veliki vatromet. Želio je da ga se pamti po tome, a ne da zauvijek bude u nekakvoj vazi na nečijoj polici" prisjeća se Leach.

Izrada jedne takve ploče identična je izradi bilo koje druge, s tom razlikom da se prije prešanja po sirovom vinilu ('biscuit' ili 'puck' kako ga zovu stručnjaci) prosipa pepeo pokojnika. Stroj tada pritisne ploču i komade pepela utisne u nju.

U ponudi su i personalizirane RIV (Rest in Vinyl) košuljice, odnosno ilustracije koje od pepela rade umjetnici James Hague i Paul Insect: jednostavnija verzija uključuje samo osnovne podatke poput imena, prezimena i životnog vijeka, dok ona kompleksnija donosi i portret.

20110722-234157_003.jpg

Naravno, besmrtnost ima i svoju cijenu. Osnovni paket stoji 3.000 funti i za taj iznos dobit ćete 30 gramofonskih ploča s osnovnim podacima i zvučnim zapisom po želji u trajanju od najviše 24 minute.

Što je više prohtjeva, cijena raste: s paketom "Bespook Music" glazbenici s jedne od Leachovih etiketa napisat će pjesmu samo za vas i osigurati - opet nije šala - globalnu distribuciju ploče po specijaliziranim prodavaonicama. Cijena? 500 funti po pjesmi.

Vrh vrhova je ipak organizacija pogreba FUNeral čija je početna cijena 10.000 funti.

Ukoliko ipak želite zadovoljiti zahtjeve obitelji za klasičnim pokopom ili kremiranjem, razveselit će vas podatak da je ploče moguće napraviti i od prethodno kremiranih dijelova tijela. Nedostaje li vam, pak, lavež četveronožnog prijatelja - vjerojatno ste već zaključili da je i od njegovog pepela moguće napraviti ploču.

Cjelokupnu ponudu potražite na Andvinyly.com.

kraj

Stjepan Vrečko

Stjepan Vrečko - Ponekad su važniji oni tonovi koji se ne odsviraju...