Recenzije

Standardno dobri, bez efekta iznenađenja

11.7.2011. @ 08:03 Siniša Miklaužić

Ruiz

RuizRadioRevolution

RuizRadioRevolution
Datum izdanja:24.5.2011.
Izdavač:Geenger Records
Žanr:Rock, Alternative
Naša ocjena: Ocjena: 4/5
Popis pjesama:
  1. Go Go Go
  2. You Decide
  3. Hey! I Can't!
  4. Come On Baby
  5. Let's Make A Sound
  6. Whatever Forever
  7. Soul To Soul
  8. Hello God
  9. Pilgrim Song
  10. Radiostar
  11. So Around You
  12. Now I Wanna Be You

Nakon nedavnog EP-a "Draw The Line Never A Square" kojim su se približili radio-friendly, ali i dalje žestokim zvukom, novim albumom Ruiz dokazuju da žestina i radiofoničnost mogu ići pod zajednički nazivnik.

Samo ime njihovog drugog albuma "RuizRadioRevolution" pokazuje želju značajnijeg proboja na tržištu, pa su i same pjesme na njemu takve, mnogo energičnije i melodičnije, spremne zaintrigirati svakog slušatelja.

Osnovni uzori i utjecaji u svirci benda previše se ne mijenjaju, ali je jasno da su svakim danom sve širi i širi, a samim time najviše profitira sama glazba. To su na EP-u dokazali s franzferdinandovskom "You Decide" koja je i ovdje pronašla svoje mjesto (jedina pjesma koja se nalazi na oba izdanja), ali tu su proširili horizonte i na zvukovlje kakvo koriste npr. Weezer ("Let's Make a Sound") uz neizbježan žestoki moment Nirvane.

20110705-154938_ruiz14.jpg

Odluka da se "You Decide" uzme i na "RuizRadioRevolution" otkriva da na albumu možda i nema hitčine na prvu kao što je ova spomenuta pjesma jer sve pjesme koliko god da su radiofonične i energične, ne ispuštaju toliko zarazne note koje bi mogle napaliti većinu u kratkom roku. Tu je naravno i dalje pjevanje na engleskom što ih odbija od hrvatske publike, ali približava inozemstvu što je ionako konačni cilj ove moćne trojke.

Od ostatka materijala mora se svakako izdvojiti još jedan miks Franz Ferdinanda i Queens of the Stone Age (iz ere "Songs for the Deaf") u pjesmi "Radiostar" u kojoj se obračunavaju s komercijalnim efektima kao što je Lady GaGa, uvodna "Go Go Go" izgleda kao da je ostala sa sessiona prvog albuma, dok su "Hello God" i "Whatever Forever" sigurni koncertni zgodici.

Nakon najavnog albuma i ovogodišnjeg teasera, albumu "RuizRadioRevolution" nedostaje faktor iznenađenja u svirci i pjesmama Ruiza. Sve i je dalje vrlo opako, žestoko, energično i s velikom dozom melodije, ali u 12 skladbi na albumu ne dobiva se tolika željena raspaljotka rock'n'roll zvuka jer se nekoliko pjesama stapa u sličnim glazbenim bravurama.

Bilo kako bilo, Ruiz su i u takvom izdanju isposlovali jedan vrlo dobar eksplozivan album koji će se sigurno mnogima naći na vrhu godišnjih ljestvica jer zvuče drugačije od ostatka rock scene u nas. Prateći svjetsku alternativu, Ruiz je odlično nadopunio svoju zvučnu kulisu i sa dodatnim dvogodišnjim iskustvom sviranja znalački su prenijeli koncertnu sviračku energiju na studijsko izdanje što rijetki uspiju.

kraj

Siniša Miklaužić

Siniša Miklaužić indie rocker uvijek spreman za nešto zanimljivo.