Mars pokorio Mars

11.6.2011. @ 14:10 Domagoj 'Domination' Puzak

Mars Festival: 30 Seconds to Mars, Dredg...

Datum i vrijeme:petak, 10.6.2011. 17:30
Mjesto održavanja:Pogon Jedinstvo, Zagreb
Cijena ulaznice: 230 Kn

Prošle godine Mars festival doživio je jedan od najboljih nastupa godine, a ovoga puta definitivno si je prilijepio etiketu jednog od najsimpatičnijih festivala ove regije.

Sigurno su headlineri navikli svirati i u puno većim prostorima, ali dvorište Pogona Jedinstvo i cijeli Močvarin kompleks (s 'jako čudnim VIP boxovima') svemu daje jedan posebni štimung koji očito paše i bendovima i publici.

Kiša je neumorno padala ama baš svaki dan, ali je valjda bilo dovoljno energije u zraku da nas poštedi i tijekom Bon Jovija, ali i ovog petka. 30 Seconds to Mars i dredg, kao najveća imena, priuštili su nam i odličnu muziku, a bome i masivan show.

20110611-140709_dredg01.jpg

dredg / foto: Tomislav Capan

Sve skupa je (mora se reći – na žalost) od samih početaka tapkalo u sjeni Jareda Leta i njegovih trbušnjaka, pa su svi sudionici glavnog stagea imali barem 200-300 slušatelja. Zašto? Zato što su mlađahne curice svoje prve redove zauzele satima prije no što im pred oči dođe vječita simpatija. Bez vode i klope, nije ni čudno što su se rušile i molile da ih zaštitari izvuku van.

Vatra je bila ta koja je svojim hitovima radila društvo dvorištu koje se polako punilo. A dredg je bio taj koji je, uz glavne zvijezde, jedini dobio punu pažnju publike (manje brojne no što zaslužuju). Pa čak i jedan histerični vrisak (koji je, ispostavilo se, bio posvećen Jaredu koji je prolazio back-stageom).

Sa sitnim kašnjenjem, dredg su odradili klasičan (kako su i obećali) best of nastup od (samo) 9 pjesama. Glazbeno i svirački vjerojatno klasu iznad ostalih, odmah su uletjeli u "Ode To The Sun" i ritmičnu "Not That Simple". Stvari koje su definitivno naježile ljude koji ih obožavaju ("Bug Eyes" i "Information") pomiješale su se s dva nova singla – "Upon Returning" i "The Thought of Losing You" nakon koje sam se ipak nadao da slijedi povratak natrag. Ništa od toga...

dredg su pjesme odradili genijalno (uz pokoji distorzirani bas bubanj), i ostavili dojam kao da su svjesni da su ovdje dogurali samo do polufinala. Gavin je tako zaokupljivao svojim pjevanjem, ali kontakt s publikom očito je ostavio svom bubnjaru Dinou. Čovjek se trudi dati sve od sebe i privući poglede s ostatka pozornice. Posebno starijem dijelu ženske publike, koje su onda ipak morale pobjedu prepustiti fanovima "Jordana Catalana".

dredg set-lista:
Ode To The Sun
Not That Simple
Upon Returning
Information
Light Switch
Planting Seeds
Bug Eyes
The Thought of Losing You

20110611-140730_30stm104.jpg

Pozornica je u samo nekoliko minuta iz dnevne sobe s instrumentima pretvorena u detaljno isproducirano poprište svega što nudi 30 Seconds To Mars. Ekrani i ogroman logo benda odvlačili su pozornost dok je Jared polovicu svih pjesama prepustio da umjesto njega otpjeva delirična publika (zna se kojih dionica, ako ćemo biti mrvicu zločesti).

No, svjetski ljepotan i njegova ekipa jednostavno su takav show da je to za ne vjerovati. Čovjek je u manirama 'Master of Puppetsa' dirigirao glasovima i tijelima fanova (i ostatka publike) kako god je htio. No, ono što je bilo specifično samo za ovaj nastup je - Tomo Miličević. Gitarist, u slobodno vrijeme sarajevski Hrvat, dobio je toliko skandiranja 'Tomo! Tomo!' (neupućeni su se, doslovno, zapitivali 'Što viču? Govno govno?!') da je u jednom trenutku morao uzeti u ruke mikrofon i izbaciti par simpatičnih hrvatskih riječi.

20110611-140753_30stm01.jpg

Ah da, pored svega toga, vjerovali ili ne, 30 Seconds to Mars odradili su odličan koncert (prigovor ide samo činjenici da nisu odsvirali niti jednu stvar s prvog albuma). Hitovi "A Beautiful Lie" i "This Is War", ili pak unplugged verzije "Hurricane" i "Night of the Hunter" izazvale su podjednaku ludnicu, ali sigurno ne kao klimaks koncerta. Prvo je odrađena "The Kill", a nakon toga krenuo je 15-minutni cirkus.

Jared je na pozornicu pozvao dvadesetak fanova, a za to vrijeme ostatak benda podigao je temperaturu Metallicinom "Enter Sandman" i Panterinom "Cowboys From Hell". Kao što se i očekivalo, bio je to uvod u "Kings and Queens", samo za ovu prigodu nazvanu 'Kraljevi i kraljice'. Tijekom izvođenja stvari, Jared se brinuo da u prvim redovima netko ne bude zdrobljen, ali se i svim silama trudio prebrojati koliko put su ga cure s pozornice primile za guzicu.

20110611-140746_30stm04.jpg

Cirkus i show time su bili gotovi, Jared je na svom Twitteru objavio poruku: "Holy f-ng guacamole Croatia you were insane tonight. Hvallah! :)"

30 Seconds to Mars set-lista:
Escape
A Beautiful Lie
Attack
Search and Destroy
This Is War
100 Suns
Vox Populi
Hurricane (unplugged)
Alibi (unplugged)
Night of the Hunter (unplugged)
Closer To The Edge
- bis -
The Kill
'Kraljevi i kraljice'

Djelomično preklapanje dvorišta i dvorane Močvare, omogućilo je samo da se između dva najveća benda ugura pokoja minuta glasnog i moćnog Iguta, a nakon odlaska Jareda i društva, osjetno nizak prosjek godina publike izazvao je opći egzodus. Bendovi koji su nastupili nakon ponoći (posebno energični Stonebride) sigurno su doživjeli kud i kamo drugačije ozračje od onoga što je ovaj festival ponudio.

Mars je tako i ove godine napravio odličan posao. Spojivši ima festivala i prvog headlinera omogućili su da naša publika dobije ekskluzivu čuti dva odlična benda po prvi put na ovim prostorima. Time su letvicu prošlogodišnjeg izdanja sigurno preskočili i postavili novu visinu.

Fotografije s koncerta objavljene su u našoj foto galeriji - dredg / 30 Seconds to Mars.

kraj

Domagoj 'Domination' Puzak

Domagoj 'Domination' Puzak - not all who wander are lost...