Recenzije

Teaser EP koji mnogo otkriva

12.5.2011. @ 09:36 Siniša Miklaužić

Ruiz

Draw The Line Never A Square EP

Draw The Line Never A Square EP
Datum izdanja:26.4.2011.
Izdavač:Geenger Records
Žanr:Rock, Alternative
Naša ocjena: Ocjena: 4/5
Popis pjesama:
    1. You Decide
    2. Sirens
    3. I Talk When You Speak
    4. Run

Još prilikom objavljivanja odličnog prvijenca, dečki iz Ruiza izjavili su da će započeti s radom na novim pjesmama, a dio njih konačno je i objavljeno na EP-u koji je prethodnik skorašnjeg novog studijskog albuma.

"Draw The Line Never A Square" punokrvni je nastavak "Erupta!", jer je vidljivo da je bend dodatno napredovao u svom zvuku; sada zvuče još bolje i cjelovitije, iako su na ovom EP-u svega četiri pjesme, pa s nestrpljenjem možemo iščekivati spomenuti novi album.

Kao i kod prvijenca, bend se i ovdje uhvatio mnogih rock, alternative i indie rock žanrova, te ih kompletirao u niz vrlo zaraznih melodija što će dodatno pobuditi žeđ kod slušatelja da odvrnu svoje stereo uređaje na maksimum. U ove četiri pjesme protresli su mnogo toga što možda na prvi pogled i ne ide pod zajednički nazivnik, ali lakoća Ruizovog skladanja rockačina prometnula se u pravi uspjeh.

20110511-164047_ruiz-001-byzdravkosavor.jpg

Od ranijih utjecaja koje sam spomenuo na prvijencu (Nirvana, Queens of the Stone Age, Gang of Four...), sada bih svakako morao nadodati i Muse jer je "Draw The Line Never A Square" dobio onu dramatičnu crtu koju i britanski trojac koristi u svojim skladbama. Najbolje se to iščitava u skladbi "I Talk When You Speak", ali i ostale pjesme imaju museovski štih.

Možda najhitoidnija skladba s izdanja je "You Decide" zbog vrlo zaraznog plesnog ritma kojeg se ne bi postidjeli niti Franz Ferdinand, posebno sa završnim dijelom skladbe, "Sirens" uvelike nalikuje na rane radove Hot Hot Heata s nizom nešto žešćih riffova, dok "Run" možemo protumačiti kao Queens of the Stone Age na hrvatski način.

Sve dosad navedeno pokazuje da je pjevanje na engleskom jeziku još uvijek ogroman problem u nas i da malotko uspijeva pobuditi veću pažnju medija ako nema hrvatske osnovnoškolske rime, a bez medija u današnje vrijeme ne može se doći i do najvećih i najbitnijih svirki. Kao i svake druge rockere, nadam se da to neće pokolebati ni Ruiz jer njihov broj fanova samo može rasti iz dana u dan, a "Draw The Line Never A Square" tek je jedan u nizu dokaza koji idu njima u korist.

kraj

Siniša Miklaužić

Siniša Miklaužić indie rocker uvijek spreman za nešto zanimljivo.