Recenzije

Sveti post-metal iz Beograda

23.6.2010. @ 01:56 Domagoj 'Domination' Puzak

Consecration

.avi

.avi
Datum izdanja:10.5.2010.
Izdavač:Geenger Records
Žanr:Post-Rock
Naša ocjena: Ocjena: 4/5
Popis pjesama:
  1. Aligator
  2. .avi
  3. Cisterna
  4. Somna
  5. Idiot glee
  6. Đavo nije urban

Svaki bend u počecima muku muči da mu krene i da ga netko primijeti. Consecration su snimili album nazvan "aux" i razočarani neodazivom zainteresiranih izdavača, snimili još jedan koncert i sve zajedno rezignirano stavili na besplatan download.

Srećom, postoje ljudi koji su primijetili njihovu kvalitetu i odlučili im pružiti šansu. Neke od tih stvari snimljene su u studiju i nastao je još jedan album, slično nazvan - ".avi".

Beogradska petorka, poznato je, bombastično zvuči uživo i dobro je što su upravo takvu zajednički svirku odlučili zabilježiti i u studiju. Nastao je jedan atmosferičan album. Post-rock ili post-metal dvije su najčešće riječi koje će odmah zainteresirane uputiti prema sličnostima s Isis, Long Distance Calling ili God Is An Astronaut.

20100615-133622_consecration146.jpg

Pjesme od nerijetko 11, pa i 14 minuta u najglasnijoj varijanti nečeg tako nježnog skaču iz laganih instrumentalnih igrarija do klimaksa na kojima se tu i tamo nalijepi rijedak vokal dosta specifičan za ove prostore. Upravo taj vokal, s malom ali zanimljivom ulogom (treba spomenuti da su riječi na srpskom) radi odmak ovom bendu od uspoređivanja s vođama pokreta. Tih 4-5 stihova zavrte se pokoji put i jasno je da naše podneblje takvoj muzici ipak daje jednu posebnu priču.

Stvar "Somna" je tzv. hit s albuma jer se Internetom kao virus proširio spot, ali možda je tako baš jer je pjesma najtipičnija od svih. Najmetalnija je "Idiot Glee", a ono što treba preporučiti svakome je kraj album i epska "Đavo nije urban". 14 minuta glasnog rock-metala, uz dodatak da su se ovdje vjerojatno najviše poigrali melodijama i optimističnom melankolijom (postoji li to uopće?!). Posebno se to odnosi na gitaru koja je ovdje preuzela ulogu i melodije, i glavne teme, pa skoro i vokala. Takva stvar može mirne duše stati uz bok svim prekooceanskim facama i njihovim post-rock čudovištima.

".avi" je pokazatelj kako ovaj žanr nije iscrpljen do kraja, jer ga diljem svijeta još uvijek istražuju strpljivi bendovi. No, samo rijetki su oni koji uspiju u njega ubaciti nešto svoje i zainteresirati svako uho - pa čak i ono koje se već naslušalo ovakvih tonova. Još jednom, treba naglasiti - njihova najveća snaga i dalje su live-nastupi na kojima i ovaj album dobiva još jednu svoju dimenziju.

kraj

Domagoj 'Domination' Puzak

Domagoj 'Domination' Puzak - not all who wander are lost...