Recenzije

Korijeni bluesa rodili su sočne plodove i u našem kraju

22.3.2010. @ 23:51 Marko Vukušić

Razni izvođači

BlueSax! Live! Season 2008/09

Kompilacija
BlueSax! Live! Season 2008/09
Datum izdanja:30.11.2009.
Izdavač:Croatia Records / Spona / blueStone
Žanr:Blues, Rock
Naša ocjena: Ocjena: 4/5
Popis pjesama:
 • Disc 1:

  1. The Sky Is Crying - Bluesville
  2. Hideaway - Nebo & The Downstrokes
  3. Nothing But The Blues - Partet
  4. Oh Well - Telefon Blues Band
  5. The Weight - Black Cat Bone
  6. My Baby - Small House Brown
  7. Keep On Truckin' - Two For Blues
  8. Spoonfull - Ana B. & Torreadores
  9. Ophellia - Greenhouse Blues Band
  10. Need Your Love So Bad - Puzzle Blues Band feat. Nebo
  11. Suspicious Mind - Tony Lee King
  12. I Don't Want To - Harpoon Blues Band
  13. Seventh Sun - The Red Roosters
  14. One Way Out - Puzzle Blues Band
 • Disc 2:

  1. Gotta Serve Somebody - Otprilike ovako
  2. Indianola - Evolution
  3. Cold Shoot - Vervet
  4. Have You Seen My Baby - Zoki, Kruno, Alen & Smokva Jam Band
  5. Melody - Art Forenziks
  6. The Stealer - Bacon & Blues Corporation
  7. Pride And Joy - Rag Doll Blues Band
  8. Roadhouse Blues - Barber Shop
  9. Messin' With The Kid - Mojo Stuff Band
  10. Politican - Boogiebass
  11. Down At The Doctors- Ben Dover
  12. Like An Angel - Colours Of Blue
  13. Voodoo Child- Slight Return - B2 Blues Band
  14. Superstition - Crossover Rockin' Blues Band
 • Disc 3:

  1. Loonie's Blues - Robert Johnson's Backbone
  2. Bacam čini na tebe - Dudlaši
  3. Red Hair Devil - Ivan Vragolovich
  4. Dugo i polako - Mačke
  5. Every Night And Day - Dudo Vorih Blues Band
  6. Slick Shoes And Empty Eyes - Bebe na Vole
  7. Mr.B - Tomislav Goluban & Little Pigeon's ForHill Blues
  8. Az A Sezp - Čardaš Blues Band
  9. Turopoljac travu kosi - Vis Peri Deri
  10. Dobro jutro - No Limits
  11. Diamond Ring - Zgrivas
  12. Dobar osjećaj - Gatuzo

Kompilacija "BlueSax! Live! Season 2008/09" na tri CD-a prezentira nastupe 40 izvođača tijekom blues-večeri koje su se od listopada 2008. svakog drugog ponedjeljka odvijale u zagrebačkom Sax!-u u organizaciji u posljednje vrijeme vrlo aktivnih Hrvatskih Blues Snaga.

Svaki od izvođača je zastupljen s po jednom pjesmom, a mora se pohvaliti uistinu sjajan zvuk čitave kompilacije za što možda ponajviše zasluga pripada Davoru Rodiku koji je bio tonski snimatelj na svim večerima. Ugođaj je živ, a čistoća i snaga zvuka studijska.

Prvi CD nazvan 'Something Traditional' donosi obrade legendi (električnog) bluesa poput Williea Dixona, Freddya Kinga, Elmorea Jamesa ili Sonny Boy Williamsona II. Poneki izvođači su pak zašli i u neke obilazne rukavce rijeke bluesa. Ana B. & Torreadores su tako odsvirali "Nothing But The Blues" Duke Ellingtona i Dona Georgea koja je jednako jazz koliko i blues, Telefon Blues Band i Puzzle Blues Band feat. Nebo su obradili pjesme Petera Greena "Oh Well" i "Need Your Love So Bad", dok su Black Cat Bone i Greenhouse Blues Band obradili "The Weight" i "Ophelia" The Banda.

Osim poneke spomenute iznimke, većina pjesama se poziva na električnu blues-rock varijantu bluesa koju su formirali prvaci blues-scene Chicaga iz '50-ih. i '60-ih. godina prošlog stoljeća te njima inspirirani britanski bendovi iz '60-ih. Električna gitara tako i na ovom CD-u čvrsto drži svoju neprikosnovenu poziciju dominantnog blues-instrumenta, prepuštajući tek povremeno glavnu rolu puhačima, klaviru ili usnoj harmonici.

Zvuk ove kompilacije je odličan ne samo zbog uspjele tehničke zabilježbe, nego i zbog vrlo solidne, pače odlične svirke većine izvođača koji su se odlično snašli i u bržim pjesmama poput instrumentala Freddya Kinga "Hideaway" i sporijim poput uvodne "Sky Is Crying" Elmorea Jamesa.

Našlo se među izvođačima i starih iskusnjara i mladih lavova, no bez obzira na prosjek godina u bendu, ritam-sekcije sviraju moćno i sa osjećajem za raspoloženje pjesme, dok gitarski asovi prezentiraju zavidne vještine na svojim ljubimicama. Vokalno se možda osjeti domaći naglasak, no i tu stvari uglavnom funkcioniraju više nego solidno.

20100319-102419_bluesvragolovich.jpg

Ivan Vragolovich

Drugi CD je naslovljen 'Something Different' i nadovezuje se na 'zaobilazne' pjesme sa prvog diska. Na njemu su obrade raznovrsnih izvođača, od bivšeg čuda od djeteta, a danas jednog od najpriznatijih jazz-blues veterana Robbena Forda, do The Rolling Stonesa, Jimija Hendrixa, The Doorsa ili Randya Newmana. Otvaraju ga tako Otprilike ovako (rima je namjerna) sa sjajnom obradom "Gotta Serve Somebody" koja, usuđujem se reći, ima i više groovea od originala Boba Dylana.

Figura čiji duh ponajviše lebdi nad drugim diskom je Stevie Ray Vaughan. Osim njegove "Pride And Joy" tu su i "Cold Shot" i "Superstition" u verzijama koje su upravo Stevie Ray Vaughan and Double Trouble proslavili.

Najzanimljiviji je možda ipak treći CD koji pod imenom 'Something New' predstavlja 12 izvođača s njihovim autorskim skladbama. Robert L. Johnson u "Loonie's Blues" priča o svom lutalačkom životu ali i o recentnoj povijesti New Orleansa, praćen rasnom melodijom i funky-ritmom. Ivan Vragolovich s "Red Hair Devil" prezentira solo-folk stil koji vuče na Townesa Van Zandta te ranog Boba Dylana, odnosno njegovog ponajvećeg uzora Woodya Guthrieja. Akustični folk-blues sviraju i Zgrivas u "Diamond Ring".

Tomislav Goluban i Čardaš Blues Band u svojim "Mr. B." odnosno "Az A Szep" miješaju blues i etno-zvuke svojih krajeva, dok su neki od izvođača sve okrenuli na opuštenu svirku i šalu poput Dudlaša u "Bacam čini na tebe" ili Vis Peri Deri koji u svojoj "Turopoljac travu kosi" zvuče kao turopoljska verzija pastirskog rocka.

Ostatak autora sa svojim pjesmama tek se lagano naslanjaju na blues, a više na njegovo dijete zvano rock. Kompilaciju zaključuje dvojac Gatuzo s garažnim bluesom "Dobar osjećaj".

Mnogi kojim čuju ovo kompilaciju će se vjerojatno iznenaditi njenom kvalitetom i činjenicom da u Hrvatskoj djeluje toliki broj odličnih glazbenika koji sviraju jedan specifičan glazbeni stil kojeg se prečesto ograničava na nekakve mitove i kalupe premda je iz njega proizašla gotovo sva moderna glazba. Kao što je to legendarni Willie Dixon rekao 'Blues is the roots, everything else is the fruits'.

Na sreću postoji dovoljan broj entuzijasta koji se glazbom bave i slušaju je iz čiste ljubavi da nam i u Hrvatskoj omoguće uživanje u bluesu, bilo kroz ovu kompilaciju bilo kroz svirke koje u posljednje vrijeme možete redovito uhvatiti širom Lijepe naše. Vidimo se na nekoj od idućih.

kraj

Marko Vukušić

Marko Vukušić - Writing About Music is Like Dancing About Architecture.