Tim Burgess (The Charlatans): "Mi smo anarhisti i ne igramo po pravilima"

29.6.2009. @ 01:35 Zoran Tučkar

Proslavljena engleska grupa The Charlatans ovih dana obilježava 20 godina postojanja. Nekadašnji revolucionari koji su godinama spajali nespojivo, dance i rock, nisu izgubili ništa od svoje umjetničke snage. A u kakvoj su formi uživo, možemo provjeriti na Rokaj festu. Stoga smo pitali njihovog pjevača Tima Burgessa o tome kako je nastupati pred publikom i još neke druge lijepe stvari.

Kako bi izgledao vaš idealan prostor za nastupanje?
Jako volim nastupati u kazalištima. Ima nešto čarobno u njima.

20090626-191949_charlban.jpg

Sjećate li se vašeg prvog koncerta?
Moj prvi koncert kao član The Charlatansa je bio u birtiji u Walsallu. Osjećao sam se stvarno dobro nakon koncerta i htio sam snimiti ploču.

Osim tehnikalija vezanih za zvuk, koja je vaša glavna razlika u pripremi za koncert u klubu i za nastup na otvorenom?
Svaki nastup tretiram jednako. 20 minuta prije nastupa postajem nervozan. Volim kada znam da imamo različit raspored pjesama u odnosu na nastup prije, zato što se ne volim ponavljati. Kao dio publike, gledao sam puno puta u zadnje vrijeme Kevina Shieldsa i My Bloody Valentine u zatvorenim i otvorenim prostorima, i jedno i drugo mi je bilo super.

U jednom momentu svog života preselili ste se u Los Angeles. Što je vam je L.A. dao?
Dao mi je malo vremena da se odmorim i razmislim o svemu. L.A. je predivno mjesto na svijetu. Kad pogledaš Hollywood Hillse, pomisliš: sve je moguće.

20090626-191955_cghrala.jpg

The Charlatans i Primal Scream imaju slične karijere: i vi i oni ste povezali dance i rock, žestoko ste tulumarili u devedesetima, i oba benda dolaze sada u Zagreb na Rokaj fest. Što ste naučili od njihovih pjesama i albuma?
Povezani smo na razne načine. Prvenstveno se jako uvažavamo i cijenimo. Bobby Gillespie nam je predložio klavijaturista Duffya iz Primal Screama da zamijeni preminuloga Roba Collinsa tijekom snimanja albuma "Tellin' Stories". Još 1993., Bob mi je dao CD Grama Parsonsa na kojeg sa se skroz 'navukao'.

Koji biste album vi preporučili našim čitateljima?
Preporučio bih od Primal Screama njihov prvi album "Sonic Flower Groove".

Prijatelj ste s The Rolling Stonesima i ujedno njihov veliki fan. Možete li reći koji njihov album ima najveću moć da preobrati nevjernika u pravog fana Stonesa?
Kad sam bio mlađi, interesirali su me samo njihovi rani radovi do albuma "Between The Buttons". Iako je zapravo prva ploča Stonesa nakon koje sam se zaljubio u njih "Miss You". Mislim da je cijeli taj disco period u njihovom stvaralaštvu dosta podcijenjen.

Ima li neki period u njihovom stvaralaštvu koji je precijenjen?
A što ja znam… Volim sve njihove ploče, jedino što mi različito pašu u različite dane kada sam različito raspoložen…

20090626-192002_chark.jpg

Vaš zadnji album "You Cross My Path" je bio stavljen na Internet na besplatan download. Je li to bio dobar potez?
Da! Bio je to sjajan potez u pravo vrijeme, zato što smo anarhisti i ne igramo po pravilima. U pravom trenutku pokazali smo svoj stav.

Objavljeno je da će se sprema box set izdanje grupe The Charlatans. U kreiranju dobrog box seta, koja je najvažnija stvar?
Diskografska kuća Beggars Banquet izdaje naša prva dva albuma, u formatu 2 CD-a + 1 DVD. Najvažnije da ljudi dobiju dobru stvar za uložen novac.

Član ste supergrupe The Chavs. Postoje li planovi za album ili turneju?
Ne, ali snimam album sa Stephenom Halpernom iz Klaxonsa, Duffyem iz Primal Screama i članovima grupe The Horrors. Nadam se da ćemo skupiti još nekoliko frendova koji su velika imena. To je zabavno.

kraj

Zoran Tučkar

Zoran Tučkar je miran, tih i povučen čovjek.