I Beyonce 'krstila' zagrebačku Arenu

27.4.2009. @ 23:17 Željka Rudar

Beyonce

Datum i vrijeme:nedjelja, 26.4.2009. 20:00
Mjesto održavanja:Arena, Zagreb
Cijena ulaznice: 140-700 Kn

Beyonce se ne može pohvaliti da je prva rasprodala zagrebačku Arenu, no hrvatska publika može se pohvaliti da je u zagrebačkoj Areni kao prvu veliku svjetsku zvijezdu ugostila upravo Beyonce.

A ona je spakirala 'kufere', povela sa sobom prateću 'vojsku', preletjela Atlantik i svoju europsku turneju, kojom promovira aktualni studijski album "I Am...Sasha Fierce", započela upravo sinoć, 26. travnja u glavnom gradu Hrvatske.

20090427_P4262830.jpg

Uopće ne čudi što je Arena nekoliko tjedana prije samog koncerta bila 'rasprodana', jer od same najave ovaj događaj nosi etiketu 'glazbeni show'. A kada se takva etiketa prilijepi nekom glazbenom događaju, jasno je da velika većina to želi vidjeti i naravno - biti viđena.

A Beyonce se definitivno isplati i čuti i vidjeti. Nije baš da nam svakodnevno u grad dolaze ovakve zvijezde, koje sa sobom donose upravo 'glazbeni show' - koncert vrlo visoke produkcije, pomno razrađen do najsitnijih detalja, ispunjen plesom, letom na trapezu, presvlačenjem i (ne)pokazivanjem 'oblekice', a ponegdje se naglasi i glazba.

20090427_b1).jpg

Upravo je u tome publika imala priliku uživati na ovom nastupu, koji je tijekom svog trajanja oscilirao od izuzetno atraktivnog i zanimljivog do neopisivo dosadnog.

Show je započeo oko 21:30, njenim velikim hitom "Crazy In Love", a prvo što sam tu zamijetila bio je dosta loš zvuk, gdje su bubnjevi i bas doslovce 'pojeli' njen vokal. Ovo se dogodilo u još nekoliko navrata, no to nije omelo ni Beyonce ni publiku da 'guštaju' u ovom 'spektaklu'. Tko zna - da je došla na generalnu probu, možda zvuk ne bi predstavljao problem.

Uslijedio je dvosatni nastup, gdje nam je B., u pratnji 'all-female' benda i plesača, predstavila sve što ima za predstaviti - od aktualnih samostalnih hitova "If I Were A Boy" i "Single Ladies (Put a Ring on It)", do singlova iz njenih filmova - "Listen" ("Dreamgirls") i "At Last" ("Cadillac Records"); te naravno nekoliko uspješnih hitova koje je lansirala sa svojom grupom Destiny's Child.

20090427_b4).jpg

Gotovo svaka energičnija pjesma bila je popraćena izuzetnim scenskim nastupom, odlično uigranom i osmišljenom koreografijom te svakako izvrsnom reakcijom okupljene publike. No, kao što sam već i ranije napisala, atmosfera ovog showa je oscilirala, pa se tako nekoliko puta dogodilo da je nabrijana energija naglo splasnula i pretvorila se u dosadnjikavu izvedbu pjesmuljaka, za što su ponajviše 'zaslužne' ljubavne baladice.

Ipak, i te baladice imale su svoju svrhu - upravo je u njima Beyonce pokazala da uz stas ima i glas, jer je u tim izvedbama njen vokal u potpunosti došao do izražaja. Također, sam ugođaj pomalo je kvarila činjenica da je dio pjesama izveden uz pomoć matrica, no nećemo joj to zamjeriti, jer svi znamo da nije lako i pjevati i skakati i trčati po pozornici, a uz to još izgledati odlično, bez kapljice znoja na čelu.

20090427_P4262843.jpg

Vrhunac showa je zasigurno bio njen let na trapezu, kada je s velike pozornice, na sveopće oduševljenje svih okupljenih i u pratnji pjesme "Baby Boy", preletjela do manje pozornice, smještene u samoj sredini dvorane. Upravo je tu, uz pomoć publike, izvela i veliki hit "Irreplaceable".

Spomenula bih još i jako dobro osmišljene video-zidove, čija svrha nije bila samo da nama na tribinama, koji B. vidimo kao točkicu na pozornici, prikazati veliku B., već je poslužilo i tako da njen ples i koreografija izgledaju kao dio kvalitetnog i atraktivnog video-spota. A poslužili su i da nas Beyonce podsjeti da glumi i u filmovima (nekoliko scena iz filma "Cadillac Records") te da cijeni i poštuje Baracka Obamu.

Nakon dva sata svirke, svoje prvo gostovanje u Zagrebu i Hrvatskoj privela je kraju izvedbom aktualnog singla "Halo".

20090427_P4262845.jpg

Isti onaj zastor koji nam je otkrio pozornicu, tada ju je sakrio i show je završio. Svi smo znali da Beyonce ima glas, da ima stas, da ima hitove, a sinoć smo se uvjerili i da ima show.

Jedino je u nametnutoj etiketi 'glazbeni show', izostao dio 'glazbeni'...Ma nema veze, rekla je da će nam opet doći, kad god je pozovemo...

foto: Iva Jila Mahalec
Fotografije s koncerta objavljene su u našoj foto galeriji.

kraj

Željka Rudar

Željka Rudar - Žena nađe problem za svako rješenje...