Conor festival

10.9.2008. @ 15:27 Edo Plovanić

Conor Oberst & The Mystic Valley Band

Datum i vrijeme:ponedjeljak, 8.9.2008. 20:00
Mjesto održavanja:Pauk, Zagreb
Cijena ulaznice: 81,90 Kn

U dvo-i-pol-satnom nastupu 28-godišnji prvoborac američkog indie-rocka, Conor Oberst, u pratnji The Mystic Valley Banda prekjučer se u zagrebačkom Pauku premijerno predstavio hrvatskoj publici, koja ipak za njegov rad zna već duže vrijeme.

Dobro popunjen Pauk potvrda je da je među ovdašnjim ljubiteljima indie scene vladalo poprilično zanimanje za ovaj koncert, koji je unatoč kašnjenju i vrućini u klubu prošao u 'good feeling' atmosferi.

20080909_Conor-Oberst01a.jpg

Iako je Conor sa svojim prijateljima malčice i kasnio, bio je pristojan i uljudno se ispričao, ne, to nije omelo publiku. Mladi Conor se predstavio, pozdravio audijenciju i objasnio kako nemaju 'opening act', ali poznavatelji njegovog korpusa pjesama ili barem oni koji su pročitali recenziju zadnjeg albuma, shvatili su kako mu to nije ni najmanji problem.

Conor ima za svakoga iz Pauka barem po jednu pjesmu. Kreće Conor festival. Otvara s Bright Eyes gdje i nalazi najveći broj pjesama.

Dalje se redaju članovi The Mystic Valley Banda koji su mahom i članovi Bright Eyes. Imenujmo ih: bubnjar Jason Boesel (Rilo Kiley, nekada Bright Eyes) je u Pauku dobio dosta prostora, dok su Nate Walcott, Nik Freitas, Macey Taylor, Taylor Hollingsworth imena koja treba zabilježiti u festivalskom ozračju Conorova nastupa.

Svatko je dobio po svojih pet minuta gdje su osim redovnih instrumentala prigrabili i mikrofon. Tko ne želi biti frontmen barem pet minuta. U trenutku mi se učinilo i kako je dovoljno biti u prvim redovima kako bi zapjevao na pozornici, ali to je bio jako kratak trenutak. Nakon malo promišljanja, uvidjelo se kako su to sve momci iz benda.

20080909_Conor-Oberst02a.jpg

Dojma sam kako je tu večer nastupilo barem 5-6 bendova. S Conorom - sve za istu cijenu. (Ovo je i savjet potencijalnim organizatorima festivala.)

U revijalnom nastupu Conora i njegovih prijatelja ipak je 'spotlight' pao na djela zadnjeg albuma Conora koji je izdan pod imenom "Conor Oberst".

U Pauku se opet prikazalo kako je zahvalan prostor za veselice - tako da su vesele "Get-Well-Cards", "I Don't Want to Die (In the Hospital)", "NYC - Gone, Gone", "Souled Out!!!" i country izlet "Sausalito" naišle na veliko razumijevanje.

Drugačije je s blažim i sporijim ritmovima gdje je i manje ljudi angažirano. Tu se tražio zvuk koji se, u Pauku, gubi. No sam je Conor tu pokazao svoju osobnu vrijednost. Dojma sam da mu bend ni ne treba. Osebujan vokal kod "Cape Canaveral", "Danny Callahan", "Eagle on a Pole" i "Milk Thisle" dokazuje se i u drage nam države.

Kako ne bi samo uzdizao kvalitete mladića, zgodno je kako i on voli potegnuti divne epitete koje smo navikli gledati u 'urbanim' američkim filmovima.

20080909_Conor-Oberst03a.jpg

Naročito je zanimljiva kombinacija kada se uključi i pokoji susjed (jer psovka ni nije psovka ako susjeda nema) koja zvuči ovako nekako: "We've lost in fucking Austria!" Na tren je zazvučalo kao gost u "Penn & Teller:Bullshit" serijalu.

No, dobro, to je samo pokazalo kako je momak izgubio živce tamo gdje su ga mnogi gubili. Na divnim granicama koje omeđaju dragu nam državu.

Drago mi je i da smo dočekali vrlo pozitivnu "Moab" (grad u Utah) koja upućuje na rane prouzrokovane napornim turnejama, a vjerujem i kako će ju mnogi posjetitelji koncerta uvrstiti u svoje prijevozne kompilacije.

foto: Matej Grgić

kraj

Edo Plovanić

Edo Plovanić Evo, nije prošlo ni pet minuta otkako je bio u redakciji.