Esa Holopainen (Amorphis): "U Finskoj bake i četverogodišnjaci slušaju metal!"

29.3.2008. @ 11:46 Igor 'Yuri' Jurilj

Dvije godine nakon izlaska albuma "Eclipse", kojim je označena nova zora finskom metal bendu Amorphis, te dvije godine nakon našeg prvog intervjua odmah po dolasku novog i svježeg vokala, Tomia Joutsena s nevjericom fanova primljenog u ovaj gotovo punoljetni bend, razgovarali smo sa simpatičnim i pričljivim gitaristom Esom Holopainenom koji će s Amorphisom hrvatskoj publici predstaviti posljednji album "Silent Waters" na Zagreb Metal Festu.

Evo, četiri godine je prošlo otkako je Pasi otišao, a tek dvije otkako ste se predstavili kao sasvim novi bend s novim vokalom i u međuvremenu izdali čak dva albuma. Kakve su reakcije fanova sada, dvije godine nakon što je Tomi ušao u bend?
Oh, pa on je definitivno dio Amorphisa i bilo bi mi jako teško zamisliti daljnji razvoj benda s Pasiem, iako ne gajim nikakve loše osjećaje prema njemu. Tomi je već neko vrijeme tu i punopravan je član benda. Svi ga vole, uspostavlja odličan odnos sa svima, pristojan je i fantastičan na sceni. Na određen način je krajnja suprotnost Pasiu.

20080328_amor12.jpg

Tomiev glas poprilično je drukčiji od Pasievog i onog na što smo navikli od Amorphisa. Naime, glas poput njegova bio bi najprikladniji nekom gotičkom bendu. Koliko se takav glas uklopio u okvire benda?
Pa prije nego što smo uopće započeli raditi na "Eclipsu", bili smo na turneji s Tomiem i izvodili starije pjesme i otprilike smo znali što na albumu možemo očekivati i oduševili se, iako je on bio poprilično nervozan kad smo došli do faze studija.

Znači li to da ste se potpuno primijenili nakon Pasia?
Kada je Tomi došao u bend, već smo imali neke pjesme gotove i spremne za snimanje, ali smo ga pustili da svoj dio odradi kako je i sam htio. Obožava growl i pustili smo ga da u tome uživa pa nas je zapravo istovremeno vratio u ranije stadije naše glazbe. Stoga smo se jako promijenili, ali opet ostali mi.

Ali niste ostali death-metal bend kao što ste u početku bili.
Pa to je vrlo lako objasniti. Sam sebe dovedeš pred izazove i testiraš pa je očito da bend poželi raditi nešto novo i drukčije. Drukčije vrste. I nama se čini da je svaki naš album drukčiji od prethodnog, ali to je po meni tipično svakome bendu. Mijenjanje. Ali mi smo shvatili da se zbog nekih stvari iz prošlosti ipak kajemo, stoga razmišljamo o ponovnom snimanju jednog od starijih albuma s Pasiem koji smo snimili prije njegova odlaska, naravno s Tomievim vokalima jer u Pasievim jednostavno nije bilo dovoljno strasti i motivacije.

Što vam kao bendu predstavljaju književnost i mitologija, s obzirom da je očita strast prema tome?
Puno. Mislim da nas "Kalevala", finski nacionalni ep, inspirira, ali više za tekstove nego za instrumentalni dio. Pjesme koje radimo su otprilike stanje uma finskoga naroda. To je svijet za sebe i te nam priče jednostavno odgovaraju. A "Kalevala" je svijet simbola lako dostupnih. Kako nam je to jako bitan element, siguran sam da će se koristiti i na sljedećem albumu.

20080328_esa4.jpg

Ne smatraš li da ste iscrpili "Kalevalu"?
Ne, nikako. "Kalevala" je poput Biblije. To je bajka od koje uzimaš pomalo.

A spomen novog albuma govori da ste već počeli raditi na novom ili...?
Tako je. Upravo radimo na pjesmama, ali ih još nismo odsvirali i probali. Imamo materijala za studio koji će vjerojatno izaći iduće godine.

Kada smo već kod albuma, prošlog ste mjeseca dobili zlatne ploče za posljednja dva albuma (preko 15.000 prodanih primjeraka u Finskoj).
Joj, osjećaj je odličan. To je samo album i povrh svega, još uvijek ga promoviramo, ali je lijepo... Nikada ranije u našim počecima nisam mogao pomisliti da bi se ovakvo što moglo ostvariti.

Kako objašnjavaš popularnost skandinavskih metal bendova širom Europe, ali i svijeta?
Ne znam. Ma ludo je to u Finskoj. Metal je najpopularniji glazbeni žanr u Finskoj i to se vidi iz činjenice da je najviše prodanih albuma upravo iz tog žanra. A pomaže i uspjeh pojedinih bendova izvan Finske i zato se ne šalim kada kažem da u Finskoj metal slušaju naše bake i četverogodišnjaci!

20080328_amor.jpg

Nažalost, ovdje u Hrvatskoj situacija je potpuno drukčija. Hrvatski metal bendovi nisu popularni onoliko koliko bi mogli biti, dok su čak afirmiraniji izvan Hrvatske.
Donedavno je tako bilo i ovdje. Kada je metal 'predstavljen', ljudi ga nisu prihvaćali, a danas je to sasvim druga priča.

Pa kako se Amorphis nalazi u moru svih tih bendova?
Pa posebni smo po tome što je našu glazbu jako teško kategorizirati jer folklor i ostali slični elementi pomiješani imaju velik utjecaj na našu glazbu koju je teško definirati kategorizirati. Ali definitivno smo metal bend!

Biste li ikad surađivali na nekom većem projektu s bendovima kultna statusa u Finskoj poput Nightwisha?
Da. Evo baš smo s njima prije Božića odradili nekoliko gaža u Njemačkoj. Oni su jedan strašno dobar i talentiran bend s kojim bismo definitivno surađivali.

To misliš o popularnim bendovima poput Evanescence, koji je kao bend počeo slično vama i Nightwishu, da bi se pretvorio u pop-rock bend? Gube li takvi bendovi, kojih je doista puno, temeljne vrijednosti?
Ja to zbilja ne razumijem i teško mi je išta reći. Mi imamo svoju viziju i odani smo sebi pa ne znam što bi to moglo promijeniti. Takvi bendovi su onaj tip benda koji prožvakaš pa posereš, a to je problem sličnih američkih bendova. Da se razumijemo, ima jako puno dobrih bendova u Americi koji jednostavno ne mogu doći do izražaja. Vjerojatno jer su dosljedni sebi.

kraj

Igor 'Yuri' Jurilj

Igor 'Yuri' Jurilj - Generator dobrih ideja