Recenzije

Još jedan u nizu besplatnih albuma

28.3.2008. @ 09:13 Siniša Miklaužić

The Charlatans

You Cross My Path

You Cross My Path
Datum izdanja:3.3.2008.
Izdavač:XFM Download / Dancing Bear
Žanr:Rock
Naša ocjena: Ocjena: 2,5/5
Popis pjesama:
  1. Oh! Vanity
  2. Bad Days
  3. Mis-takes
  4. The Misbegotten
  5. A Day for Letting Go
  6. You Cross My Path
  7. Missing Beats (of a Generation)
  8. My Name is Despair
  9. Bird
  10. This is the End

Da se vremena mijenjaju, dalo se naslutiti još prije par godina kada je drastično počela padati prodaja fizičkih formata glazbenih izdanja, zbog čega su postepeno veliki diskografi morali otpuštati svoje radnike pa potom smanjivati budžete svojih glavnih zvijezda, a baš zbog toga su se oni i najviše pobunili.

Internet, koji je glavni krivac za kaos u glazbenoj industriji, počeo je dobivati sve više štovatelja, jer su neki od izvođača zaključili da se ipak živi od svirke uživo, a ne od brojeva na papiru, odnosno prodanih CD-ova, pa su mnogi, u posljednje vrijeme, vidjeli besplatni download kao vrhunsku reklamu i tako odlučili ponuditi svoje albume za malo ili ništa para preko svojih internet stranica.

20080327_charla1.jpg

Najveću pomutnju napravili su Radiohead koji su uz "In Rainbows" dali mogućnost fanovima da sami odrede cijenu koju smatraju da trebaju platiti za njihov novi album. Naravno, većina se odlučila platiti ništa, ali album se tako toliko izreklamirao da su ga vjerojatno otišli skinuti i mnogi kojima Radiohead uopće nije dobar bend.

Naravno, shvatili su da bi bilo potpuno poražavajuće ne objaviti ga i u fizičkom obliku pa je CD stigao nekoliko mjeseci kasnije i na police vašeg omiljenog CD shopa. U međuvremenu su se tom logikom okoristili i još neki izvođači pa je jasnije da će možda u bližoj budućnosti u potpunosti izumrijeti audiomediji kao takvi.

The Charlatans su pratili razvoj s Radioheadovim eksperimentom te su zaključili da je to izvrstan marketinški potez pa su svoj novi album "You Cross My Path" objavili kao besplatan download put stranica radija XFM i on će biti tako slobodan do svibnja, kada bi se trebao objaviti i u CD-formatu.

Inače, The Charlatans su bend koji je nastao u zlatno doba Madchester scene što im nije previše pomoglo u 'pokoravanju' Europe i svijeta. Bend nikad nije dosegao popularnost kao neki slični bendovi iz Britanije, ali uvijek je imao zahvalnu podršku kod fanova.

Nakon zadnjih nekoliko slabijih albuma, odlučili su malo zaokrenuti ploču i pokušati se ubaciti na 'slobodan' teritorij nakon ponovnog raspada New Ordera pa na "You Cross My Path" prevladavaju rock dance tonovi, prepuni dinamičnih bas-dionica, živahne atmosfere, ali ukupan dojam ipak nije pretjeran zbog manjka kvalitetnih pjesama.

Album započinje vrlo dobrom "Oh! Vanity" koja balansira između tradicionalnog brit popa i New Ordera, dok ostatak teži k ovoj drugoj krajnosti. Već sljedeća "Bad Days" se duboko urezuje u '80-e i najveće uspjehe dancea, a slijedi ju niz sličnih pjesama koje ipak nemaju snage, ritam i hitoidnost Sumnera, Hooka i društva.

"You Cross My Path" pokazuje jasnu krizu koja se događa s The Charlatansima te je gotovo sigurno da se ne mogu vratiti na naslovnice svih novina sa svojim novim izdanjima. Umjesto da svojim desetim albumom krenu korak dalje u istraživanju vlastitih granica, oni su se pokušali poigrati s tuđim 'dobitnim formulama' i napravili na trenutke jako mlaki album.

Prošli "Simpatico" je bio veliko posrtanje benda, a ovaj album ne donosi novi zalet za bolju budućnost pa vjerujem da se dugogodišnja karijera Burgessove ekipa lagano bliži kraju jer su sve manje zanimljivi, a sve više razočaravaju.

kraj

Siniša Miklaužić

Siniša Miklaužić indie rocker uvijek spreman za nešto zanimljivo.