Recenzije

Ruski romantičari

12.2.2008. @ 12:25 Marija Skobe

Anna Netrebko

Russian Album

Russian Album
Datum izdanja:2007.
Izdavač:Deutsche Grammophon / Aquarius Records
Žanr:Klasika
Naša ocjena: Ocjena: 4/5
Popis pjesama:
  1. Tchaikovsky: Iolanta Arioso No.1
  2. Rachmaninov: Song op.21 no.7
  3. Rachmaninov: Song op.4 no.4
  4. Rimsky-Korsakov: The Tale of Tsar Saltan Aria from Prologue
  5. Rimsky-Korsakov: The Snow Maiden Scene and Aria from Prologue
  6. Rimsky-Korsakov: The Snow Maiden Finale from Act IV
  7. Rimsky-Korsakov: The Tsar’s Bride Scene and Aria from Act IV
  8. Tchaikovsky: Romance op.38 no.6
  9. Glinka: A Life for the Tsar Cavatina and Rondo from Act I
  10. Prokofiev: War and Peace Excerpt from Tableau II
  11. Rachmaninov: Francesca da Rimini Excerpt from Tableau II
  12. Tchaikovsky: Eugene Onegin Letter Scene from Act I

Anna Netrebko, osebujna ruska operna pjevačica s austrijskim državljanstvom, albumom "Russian Album" predstavlja arije iz opera ruskih skladatelja iz razdoblja romantizma i s početka 20. stoljeća.

Karijeru je započela 1994. godine pjevajući u kazalištu St Petersburg's Mariinsky Theatre ulogu Susanne iz Mozartove opera "Le Nozze di Figaro" ('Figarov pir'). Tamo ju je primijetio dirigent Valery Gergiev i postao njen vokalni mentor.

20080212_anna_netrebko.jpg

Tijekom godina nastupala je u svjetski renomiranim kazalištima, pjevajući uloge iz talijanskih i ruskih opera. Godine 2002. u ulozi Natashe u Prokofjevoj operi "Rat i mir" debitirala je u Metropolitan Theatreu u New Yorku, glavnom sjedištu najboljih svjetskih opernih pjevača.

Vraćajući se na mjesto odakle je započela karijeru, zajedno sa svojim mentorom Gergievom, 2006. godine snimila je "Russian Album" upravo u Mariinsky kazalištu. Album je spoj emocionalne povezanosti Anne sa svojom domovinom Rusijom, svojih početaka i odličnog mentora.

To je njen prvi album posvećen ruskim skladateljima. Tek zadnjih desetak godina, upravo zahvaljujući Gergievim produkcijama, ruske opere su poznatije Zapadu.

Netrebko je sopranistica snažnoga glasa s izvrsno postavljenim visinama i interpretacijom uloga koje tumači. Naravno, njeni ruski korijeni dodatno doprinose poistovjećivanju poznatih likova ruske opere: Iolanta, Natasha, Marfa, Antonida, Snegurocha, Francesca i Tatyana.

Pjesma koja mi se urezala u pamćenje više od ostalih je Cavatina Antonide iz Glinkine opere "A Life for the Tzar". Vidljiv je utjecaj talijanskog bel canto pjevačkog stila, a uloga je vrlo virtuozna, dramatično interpretirana.

Tamni, snažni sopran, ali također baršunast i svilenkast kada zatreba, glas Anne Netrebko je odličan u interpretaciji snažnih ruskih junakinja, a precizna dikcija dočarava važnost događaja o kojima pjeva.

Opere su nastale u razdoblju kada je nacionalizam i domovinski identitet bio u povojima i vrlo prisutan u svim zemljama. Ruski skladatelji su inspiraciju nalazili u dramatičnim i romantičnim pričama. Prokofjev je svoju operu i nazvao po uzoru na Tolstojev roman "Rat i mir".

Svi skladatelji koji su zastupljeni na albumu djelovali su u malom vremenskom razdoblju, sličnim stilom su skladali stoga je album zvukovno unutar tog razdoblja raznolik, ali u cjelini je jednoličan.

Časopis Musical America proglasio ju je 'genijalnom zvijezdom 21. stoljeća', a 2007. godine časopis Time Magazin uvrstio ju je među Time 100.

Jesu li pripadnici nekog naroda najbolje u izvedbama arija svojih domaćih skladatelja? Anna Netrebko potvrđuje tu činjenicu.

kraj