Recenzije

Spas za um

14.11.2007. @ 16:48 Tamara Sokolić

Woven Hand

Mosaic

Mosaic
Datum izdanja:24.10.2007.
Izdavač:Glitterhouse / Dancing Bear
Žanr:Rock
Naša ocjena: Ocjena: 4/5
Popis pjesama:
  1. Breathing Bull
  2. Winter Shaker
  3. Swedish Purse
  4. Twig
  5. Whistling Girl
  6. Elktooth
  7. Bible and Bird
  8. Dirty Blue
  9. Slota Prow (Full Armor)
  10. Truly Golden
  11. Deerskin Doll
  12. Little Raven/Shun

Još uvijek daleko od užurbanog ritma svakodnevice, David Eugen Edwards nas je još jednom uspio uvući u svijet koji je sam kreirao i odvesti daleko od ovog mjesta i vremena.

"Mosaic" je treći studijski album bivšeg pjevača denverškog benda 16 Horsepower i njegovog, do 2006. godine, soloprojekta, kada Woven Hand postaje regularna grupa sa sljedećim članovima: Ordy Garrison (bubnjevi), Belgijanac Peter van Laerhoven (gitara) i Francuz Pascal Humbert (bas), također nekoć član 16 Horse Powera.

20071114_woven_hand.jpg

Muzika koju nam DEE (kako se sam voli potpisivati) nudi, po opisu je jednostavna, ali uključuje mnoštvo emocija i borbe i sadrži elemente srednjeg vijeka, nekog još starijeg doba, folka, punka, indijanske muzike, keltske, sjeverno-europske i još štošta.

U lirici DEE progovara o boli, konfliktima, borbi, vjeri, ljubavi i iskupljenju, gdje iz njega progovaraju osobna kršćanska uvjerenja potpomognuta vlastitim izmišljenim jezikom, u čemu Edwards pronalazi igru i vlastito zadovoljstvo i ispunjenje.

Nakon jako kratkog intra, počinje borba u cijelom trajanju albuma - u kojoj se izmjenjuju kako emocije tako i instrumenti: klavir u "Whistling Girl", bubanj u "Elktooth", koja nalikuje na bardsku objavu nekog događaja masi koja sluša, a zatim simfonija svih instrumenata, vrlo melodiozna i jako ugodna uhu, potpuna u zvuku - "Dirty Blue", bez DEE-evog vokala.

"Slota Prow (Full Armor)" pjesma je kao stvorena za neki horror-film, puna jezivih zvukova i glasova, i kao da to nije dovoljno, začinjena onim izmišljenim jezikom ("...prashnom moldich svetoven - vashene osh miashte – endevik saferen seduc...").

Ona koja po stravi i užasu komparira ovoj, ujedno je i posljednja pjesma na albumu - "Little Raven", koja iz kratkog outra albuma prerasta u jezoviti uspavanku nalik na sotonističku molitvu. I sve ostale pjesme na albumu vrlo su slikovite i životopisne i kao stvorene za neki soundtrack.

Sve u svemu, ako niste u prilici otputovati negdje i odmoriti svoje misli, Woven Handov "Mosaic" će vas odvesti na jedno potpuno novo mjesto...

kraj