Vremeplov za stariju gardu rockera

  421

  Analiza umA

  Analiza umA

  Datum izdanja: 03.02.2017.

  Izdavač: Dallas Records

  Žanr: Hard Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Analiza umA
  2. Most
  3. Dolazim
  4. Sam
  5. Pred tobom
  6. Buđenje
  7. Ironija
  8. Gledaj
  9. Pravo
  10. Vodi me anđele
  11. Moje sjećanje
  12. Jedina
  13. Drolja
  14. Ona

  Analiza umA nije klasičan rock bend, nego je skupina prijatelja koja svira kad stigne, pa ne čudi izjava da za svaku poziciju imaju barem dva člana. Frankfurtska adresa očito ne pomaže previše…

  Idejni vođa benda je Marko Pavić koji dobar dio slobodnog vremena troši na Analizu umA. Ako bi upravo analizirali Analizu uma, dolazimo do brzog saznanja da nisu previše analizirali što i kako, već su uzeli ono najziheraškije što se može, pa isporučili mješavinu rocka s jakim balkanskim utjecajem, prvenstveno u vidu Divljih jagoda i Opće opasnosti.

  Muziku podržava

  U takvom poigravanju rocka s hard rockom, dobili smo moćnu mašinu u kojoj će uživati stara garda koja je proživjela zenite spomenutih bendova. Danas, ovaj zvuk djeluje poprilično potrošeno i nezanimljivo, posebno kad vidimo da je i Opća opasnost skrenula u radiofonične vode da se ‘održi na životu’.

  Nakon tri rafalne skladbe koje balansiraju upravo između Divljih jagoda i Opće Opasnosti, dolazi jedna od najgroznijih pjesama na albumu, a to je “Sam” koja zvuči kao neka b-strana (možda bolje reći i ‘c-strana’) Bijelog dugmeta iz ere kad je Željko Bebek bio glavni vokal. Slična situacija je i s pjesmom “Pred tobom”.

  Da se žele približiti mlađoj publici, jasno je bilo u trenutku kad je objavljena pjesma “Buđenje” sa Zoranom Mišićem. Ne znam kako je pjesma prošla, ali se idealno uklapa u ostatak materijala koji se pravocrtno giba po balkanskom (hard)rocku ’80-ih i ’90-ih. Do kraja albuma nema nekog pretjeranog iznenađenja.


  Kad vas ima toliko u bendu, koliko Analiza umA ima članova, dobiva se dojam da bi album mogao biti raznolikiji i zanimljiviji, ali očito postoji samo jedna kreativna glava koja je zaglibila u dalekoj prošlosti koju sad pokušava reanimirati potpuno istim zvukom koji je bio popularan prije nekoliko dekada. Vremena su se promijenila, glazba se promijenila, ljudi su se promijenili, pa čemu forsiranje nečeg što je daleko iza nas.

  Istoimeni album je vremeplov za stariju gardu, oni će uživati u ovom albumu, dok sumnjam da nešto može i Mišić pomoći da probudi interes u mlađoj publici. Na coveru je jasno napisano ‘rock’n’roll’, pa je Analiza umA mogla malo popratiti (da ne kažem analizirati) kako danas rock zvuči, kako je evoluirao, jer mnogima je dosta već Bijelog dugmeta, Opće opasnosti i Divljih jagoda…

  Muziku podržava
  Stisni