Quasarr: Propaganda dobrog zvuka

  6593

  Quasarr

  Propaganda

  Datum izdanja: 28.05.2010.

  Izdavač: Dop Records / Menart

  Žanr: Art, Elektronika, Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Electropop
  2. Ono što čini te drukčijom
  3. Pod prstima
  4. Propaganda
  5. Pustinje
  6. Iluzije
  7. Inferno
  8. Okus promjena
  9. Jutro

  Nakon vrlo zanimljivog prvijenca “Quasarr“, bend Quasarr je ovih dana izdao nasljednika pod imenom “Propaganda” koji na dobar način nastavlja rad s prošlog albuma.

  Hrvatska je vjerojatno država s najvećim brojem celebritya po glavi stanovnika što nam dokazuju razni reality-showovi gdje su ‘zvijezde’ u glavnim ulogama. Jedan od njih koji se cijelo proljeće vrtio na televiziji je najbolji dokaz za to jer tamo vjerojatno poznam svega nekoliko ljudi, a i to su olinjali ‘starovi’ od prije dvadesetak godina ili poluanonimne pjevačice i manekenke željne slave. S takvom ekipom i pritiskom medija na običnog čovjeka Quasarr se želio obračunati na novom albumu.

  Prvi singl “Propaganda“, po kojem je album i dobio ime, je nešto najbolje što sam čuo od pop glazbe u ovoj godini. Prodorni tekst i zanimljiva igra elektro-pop podloga daju kombinaciju koje se ne bi postidjeli niti LCD Soundsystem. Kada imamo jedan takav hit na albumu, često ostaje pitanje što je s ‘ostatkom’, je li dostojan pratiti najavni singl, a album pokazuje da je Quasarr vrlo zreo bend koji zna napraviti cjelovito izdanje bez velikih odskakanja. Drugim riječima, “Propaganda” je bolja od “Quasarra“.

  Quasarr je već na prvijencu složio dominantnu sliku art-pop zvuka kojim je zakupio dio radijskoj prostora. Na temelju hitova “Ti”, “Neki drugi svijet” i “Arpeggio”, Quasarr se ispromovirao kao jedan od bendova koji može pop zvuk približiti masi, a da se pri tome ne izgubi onaj kvalitetan pristup glazbi kojeg zanemaruju estradnjaci.

  Muziku podržava

  Sada kada više nisu anonimci, bend se okružio zavidnom ekipom oko sebe među kojima se najviše ističe višestruki dobitnik Grammya Jay Frigoleta (INXS, Oasis, Alice in Chains, Black Eyed Peas…). Lijepo je vidjeti da sve više naših ima mogućnost surađivati s inozemcima jer se tako lakše prate svjetski trendovi, a vidi se da i glazbenicima ide nabolje kada si mogu tako nešto priuštiti, odnosno da diskografi vjeruju svojim pulenima da je to stvarno potrebno.

  U ovom slučaju, Quasarr stvarno zvuči kao, bez imalo pretenzija, neki veliki svjetski bend. To govorim iz razloga što se vidi da ništa nije prepušteno slučaju, da je velika pažnja posvećena svakom odsviranom tonu, a i riječi su ‘upiknule’ prave teme (najbolji primjer već spomenuta naslovna stvar).

  Inače, na albumu se nalazi devet pjesama od kojih je “Pustinje” najmirnija, gotovo akustična pop-balada s minimaliziranim gudačima, dok većina albuma ipak putuje k nešto kompleksnijim temama obogaćenim nizom synth-ritmova sporog do umjerenog tempa.

  “Propaganda” je pravi album, prepun odličnih pjesama kojima nije teško predvidjeti hitoidni karakter, posebno na urbanijim radio-postajama. Temelj u vidu “Quasarra” su odlično nadopunili i sada je jasno da Quasarr najlakše možemo opisati kao hrvatski miks Editorsa i LCD Soundsystema u brzini niže.

  Na nedavnom Mars festivalu malo su me razočarali zvukom uživo, a dio toga vjerojatno leži u tome što je još bio dan i podosta vruće, pa njihova mračna electro-spika nije došla do tolikog izražaja. Nešto slično sam doživio i s Editorsima koji su prije nekoliko mjeseci klupskom svirkom uvelike poboljšali dojam one prošlogodišnje festivalske.

  Kada bih rekao da je Quasarr jedan od najmodernijih bendova u nas koji nimalo ne zaostaje za onima sa svjetske glazbene scene, ne bih uopće bio u krivu, ali znači li to išta kad kod nas treba puno muke da se dobra glazba ispromovira i da kvaliteta ispliva. Duboko se nadam da će se to s “Propagandom” dogoditi jer je prestrašno da sve glavne nagrade na Porinu dobivaju live-albumi kojima uopće nije niti mjesto u konkurenciji za spomenutu nagradu.

  Muziku podržava
  Stisni