Phoebe Bridgers: Dašak modernosti i ležernosti za otkriće godine

  322

  Phoebe Bridgers

  Strangers In The Alps

  Datum izdanja: 22.09.2017.

  Izdavač: Dead Oceans

  Žanr: indie folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Smoke Signals
  2. Motion Sickness
  3. Funeral
  4. Demi Moore
  5. Scott Street
  6. Killer
  7. Georgia
  8. Chelsea
  9. Would You Rather
  10. You Missed My Heart

  U moru raznih albuma ove jeseni izdvaja se jedno debitantsko izdanje glazbenice koja konkurira za najveće otkriće 2017. Riječ je o Phoebe Bridgers. Dvadesetdvogodišnjakinja iz Los Angelesa s diplomom iz umjetnosti počela je dosta rano pisati, već s jedanaest, dok joj je prvo izdanje izišlo na etiketi PAX AM Ryana Adamsa. Radilo se o EP-ju “Killer”. Upravo je Adams najviše poticao Phoebe Bridgers da se počne ozbiljnije baviti glazbom, pa imamo i rezultat u vidu albuma “Stranger In The Alps“.

  Naziv albuma referenca je na rečenicu iz filma The Big Lebowski “Do you see what happens when you find a stranger in the Alps?“, koja je za TV prilagođena verzija originalne rečenice “Do you see what happens when you fuck a stranger in the ass?“. Naslovnica albuma s duhom, psom i dugom još je jedan indikator da je Phoebe Bridgers dijete svoga vremena te da je upoznata s bitnim toposima kojima prilazi diskretno i s prilično zrelim stavom. Dosad je na turneji bila s Conorom Oberstom, City and Colour, Julienom Bakerom, Violent Femmes i drugima.

  Muziku podržava

  “Stranger In The Alps” album je u struji indie folka i indie popa, s akustičnom gitarom i klavirom kao glavnim okosnicama. Phoebe se razlikuje od folk kantautorica po tome što je više usmjerena na moderniji stil i zvuk, a ne na tradicijsku glazbenu ostavštinu. Njezin je izričaj bliskiji Eleanor Friedberger ili Lauri Veirs nego, primjerice, Marissi Nadler i Agnes Obel. Tematski je album orijentiran na pitanja odnosa, ljubavnih i prijateljskih, vlastitosti i autentičnosti, depresije i tjeskobe te ostalih problema s kojima se suočavaju mladi ljudi danas. Pored toga, Phoebe se dotiče i svojih uzora i ikona poput Bowieja i Lemmyja odmah u uvodnoj “Smoke Signals”.

  Riječ je o laganoj i nježnoj numeri u kojoj Phoebe pokazuje da je njezin lagani, prozračni i svijetli vokal njezino glavno oružje. Taj je vokal posebno dojmljiv kada glazbenica koristi falsetto. “Motion Sickness” vjerojatno će biti najveći hit albuma, iako ne bi bilo čudno da bude i jedna od slušanijih indie folk numera godine jer ima većinu komponenata potrebnih za uspjeh. Uz privlačan vokal, upečatljiv zvuk, zanimljiv tekst i konceptualno pogođen spot, “Motion Sickness” mogla bi biti dosta slušana.

  Sljedeća je numera koja nosi album “Funeral” – dirljiva i melankolična pjesma u kojoj je psihičko stanje uokvireno u sliku sprovoda kao simbola za tugovanje. Vokal dočarava tjeskobu o kojoj govori tekst i konstantnu tugu, ali i pomirbu s njom. Ove tri numere okosnica su izdanja. Svaka od njih ukazuje kako Phoebe želi zvučati – pomalo pop, pomalo folk, pomalo kakogod.

  “Would You Rather” duet je s Conorom Oberstom, koji je dobar izbor jer vokalno se glazbenici kvalitetno nadopunjuju, dok je “You Missed My Heart” uspjela obrada Marka Kozeleka. Između ozbiljnosti i melankoličnosti pjesama, uvukla se jedna koja govori o slanju golih fotografija pod utjecajem opijata, nazvana “Demi Moore”, što doprinosi ravnoteži izdanja.

  “Stranger In The Alps” jedan je od najboljih debitanstkih indie albuma ove godine, dok je Phoebe Bridgers pravo osvježenje i dašak modernosti i ležernosti koje tako dobro nosi.

  Muziku podržava
  Stisni