Cojones nisu na pravom putu. Oni ga utabavaju!

  2408

  Cojones

  Resonate

  Datum izdanja: 02.12.2016.

  Izdavač: PDV Records

  Žanr: Stoner

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Providence
  2. Wait a While
  3. Origin of Fire
  4. Opium
  5. Rocker
  6. Build a Home
  7. Pilgrimage
  8. Resonate

  Domaća, a posebno zagrebačka stoner rock scena naprosto cvijeta posljednjih godina, što je potvrdio i Last.fm sa svojim podacima o broju slušatelja svih žanrova, dobivena iz 100 milijardi slušanja.

  Cojonesi su uz još nekoliko bendova lokalni stjegonoše scene i njihov treći album potvrđuje tradicionalno visoko mišljenje koje se o njima širi među domaćom publikom koja si već može priuštiti biti izbirljiva, naročito nakon tri godine čekanja svježeg izdanja.Zagrebačka četvorka je također bila izbirljiva i stoga “Resonate” ne prelazi osam pjesama i 35 minuta trajanja, bez minute bačene u vjetar ili propuštene prilike da se pokažu iskonski gitaristički korijeni albuma.

  Kao kontrast drugim domaćim bendovima koji su kao i njihovi kalifornijski preci utjecaj nalazili sa svih strana pa i punk scene ’80-ih, Cojonesi agresiju u zvuku mijenjaju za monumentalno duge solaže i atmosferičnu jeku, poput “Opiuma”, gdje vokali (na engleskom! Šok!) služe kao pozadina gitari, a ne obratno.

  Muziku podržava

  Originalno predstavljena prije par godina, “Rocker” je možda vrhunac albuma i sigurni kandidat za singl s ploče sa svojim energičnim refrenom, čije riječi za razliku od većine pjesama zapravo možemo razaznati i zaraznom dinamikom koja iskače iz niza psihodelije, ubojitih groovea i jezivih sakralnih vokalnih harmonija koje ukrašuju ostatak izdanja.

  Ukoliko momci zazivaju vikinške bitke, mistična čudovišta ili konobara u birtiji, to neće biti očito na prvu loptu. Ne zbog, kako to često ide, lošeg vokala nego produkcije u kojoj je jedna vrijednost zamijenjena s drugom. Ukoliko vam je urlanje refrena neki prioritet u životu, “Resonate” možda nije za vas, kao i veći dio žanra.

  Takav epski pristup ne izostaje s ostatka albuma no s posljednjom, “Resonate” pjesmom, sjeda na svoje mjesto i pruža presjek cijelog albuma, sve ono što smo čuli i voljeli u 3:45, od hipnotičkih vokala do udarca predivno definiranim bubnjevima koji u svakoj pjesmi iskaču iz sinkroniziranih instrumentala i postavljaju ukupni ritam ploče više od sveprisutnog dominirajućeg zvuka gitare.

  Iako ću Cojonese nazvati stoner bendom, “Resonate” je bliži čišćem rocku nego onoj lijenoj i masnoj interpretaciji ranih Sabbatha ili Kyussa. Više su flanelna košulja i duga kosa nego pustinja i brade. Više Witchcraft nego Electric Wizard. I u toj, outsiderima vjerojatno nevidljivoj različitosti, Cojones briljiraju i donose zaista odličan album kojem će ostavština sigurno trajati dulje od jedne koncertne sezone ili do sljedećeg albuma.

  Dečki nisu samo na pravom putu, nego ga čvrsto utabavaju.

  Muziku podržava
  Stisni