14. festival Žedno uho ide cijeli mjesec svibanj

Muzika.hr - Glasno i jasno!
2349

Četrnaesto izdanje međunarodnog festivala aktualne glazbe Žedno uho ugostit će od 3. do 30. svibnja 27 izvođača iz 11 zemalja, među kojima su Swans, Mudhoney i Ken Vandermark.

Program će se održati na više lokacija u Zagrebu, a glazbeni stilovi varirat će od eksperimentalne i punk elektronske glazbe, preko avangardnog jazza, lo fi i gothic pop glazbe, obuhvaćajući više podžanrova rocka, bluesa kao i one najaktualnije žanrove klupske elektronske, funk i soul glazbe.

Otvorenje festivala 3. svibnja funkcionira kao svojevrsni glazbeni kod koji će dočarati duh i stil koji publiku očekuje u narednih dvadesetak dana. Prvog dana festivala u kinu Grič nastupit će zagrebački noise-math-rock bend Peach Pit kada će o prvi puta u karijeri svirati akustično u interakciji s projekcijom nijemog filma Fernarda Legera – “Le Ballet Mechanique'” Večer će se nastaviti živim i progresivnim nastupom multimedijalnog eksperimentalnog benda 123rd Day of the Year iza kojeg stoje višestruko nagrađivani glazbenici Alen i Nenad Sinkauz te multimedijalni umjetnik Ivan Marušić-Klif. Zvučno multidimenzionalnu sliku obogatit će hrvatsko/njemački post math rock bend Majmoon kao i nastup avant rock dua Jelaousy Mountain.

Već sljedećeg dana po prvi puta u Zagreb dolazi kanadski multi-instrumentalist i multimedijalni umjetnik Mac DeMarco čija popularnost u svijetu raste iz dana u dan.

Muziku podržava

Fokus se potom a eksperimentalnih i r’n’r žanrova preusmjerava na avant jazz te će 9. svibnja u kinu Grič nastupiti Ken Vandermark, američki jazz skladatelj/aranžer, saksofonist (tenor i bariton) i klarinist. Iz kino dvorane cijela priča seli 10. svibnja u podrum Griča kada će nastupiti renomirani austrijski DJ Florian Keller, strastveni kolekcionar gramofonskih ploča rijetke plesne glazbe iz domene funk & soul.

11. svibnja Žedno uho odlazi do kina Europa gdje u suradnji sa Subversive Film Festivalom najavljuje nastup psihodeličnog electro pop beogradskog dua Ti za koji je potrebno izdvojiti 25 kuna.

13. svibnja u klubu KSET nastupit će gothic pop bend iz Brightona Esben & The Witch, dok 15. svibnja u kinu Grič zagrebački electro synth bend Hemendex predstavlja svoj novi studijski album.

Po treći put u organizaciji Žednog uha u Zagreb 20. svibnja stiže kultni američki post punk bend Swans. Nastup američkog osobenjaka i elektronskog glazbenika Dana Deacona zakazan je za 21. svibnja u klubu KSET kada će premijerno nastupiti uz pratnju dva bubnjara i klavijaturista.

Kao zanimljivost na festivalu ističe se i suradnja hrvatskih i talijanskih glazbenika u spoju avant rocka i jazza kroz poseban nastup kvarteta East Rodeo ovoga puta u septet formaciji i to 24. svibnja u Teatru &TD.

Sa sjevera Finske u KSET 25. svibnja stiže mladi bend French Films koji na osebujan način dočarava mračnu stranu rocka, asocirajući na Joy Divison i The Cure.

Iste večeri ljubitelje klupske kulture razveselit će gostovanje eklektičnih aktualnih producenata i DJ-eva elektronske glazbe: belgijskog Lefta i britanskog Romarea kao i Eddya Ramicha. Ovaj party održat će se u Aquariusu, a događaj je organiziran u suradnji Festivala tolerancije – 7. Festivala židovskog filma Zagreb, Kontrapunkta, Beat The Future kolektiva i Žu festivala.

Na zadnjem koncertu 30.svibnja u Pogonu Jedinstvo nastupit će američki grungeri Mudhoney. Ovom prilikom proslavit će dupli jubilej: 25 godina postojanja i objavljivanje devetog studijskog albuma “Vanishing Point”.

Ulaznice za sve koncerte 14. Žedno uho festivala po pretprodajnim cijenama potražite u Rockmarku i Dirty Old Shopu, te na ulazu prije samih nastupa.

Opširnije na stranicama Žednog uha.

Muziku podržava
Stisni